Societat Oberta

dijous, d’agost 07, 2008

SOCIETAT * OBERTA * 195

..Terres baixes del Llobregat, dijous 7 d’agost de 2 0 0 8 > > >..

S e t m a n a r i dimpulsos i moviments socials.

* * *

Aquestes vacances:

.Que la llum us en deixi veure les subtileses....

* * *

Sumari

.-TVObert@-. http://societatobertartv.spaces.live.com/ fins al SO-185
Cinc anys okupant les ones i ara a internet
06/08/08
1.
Santi Vila avisa que la decisió de Foment sobre l´estació de tren serà ´irrevocable´
2.
[Cat54] Creix l'acció per aturar la MAT
05/08/08

3.
Ayúdanos a parar su ejecución
4.
[respolis.cat] Aparegut a BarcelonaRadical.net
04/08/08

5.
EXTRANJERIA: ACLARACION POSITIVA DE LA EMBAJADA EN MADRID
03/08/08

6.
[respolis.cat] [Deuda-QdQ] Carta de Attac al presidente Rodríguez Zapatero

*

El l l e n g u a t g e del nostre Univers és

a u d i o v i s u a l

*

En aquest enllaç hi trobareu els audiovisuals penjats fins al SO-185

http://societatobertartv.spaces.live.com/

.-TVObert@-.

Aquesta setmana:

Cinc anys okupant les ones i ara a internet

http://okupemlesones.blip.tv/#1118289

*

Aneu a la TVObert@ prement en el següent enllaç:

http://societatobertartv.spaces.live.com/

hi trobareu els audiovisuals penjats fins al SO-185

*

1. Santi Vila avisa que la decisió de Foment sobre l´estació de tren serà ´irrevocable´

Josep Loste
miércoles, 06 de agosto de 2008 6:48:41

FONT DIARI DE GIRONA 05-08-08

MÉS MORTIFICACIÓ EN EL TEMA DEL TREN . NO ENS PODEM REFIAR DE NINGÚ .

Santi Vila avisa que la decisió de Foment sobre l´estació de tren serà ´irrevocable´

L'Ajuntament ha pactat que passat l'estiu l'Estat farà públic el seu posicionament

L'alcalde de Figueres, Santi Vila (CiU), ha admès que la decisió sobre l'estació del tren que prengui el Ministeri de Foment serà irrevocable. Vila considera que, si no s'accepta el que digui el Govern espanyol, es corre el risc de perdre l'estació del TAV. Després de la reunió entre representants de l'Ajuntament de Figueres i de Foment, el mes passat, es va acordar que al setembre es donarà a conèixer quina és la posició del Govern. Si finalment l'Estat no accepta mantenir l'actual estació al centre soterrada, l'Ajuntament donarà el projecte per tancat.
L'alcalde, acompanyat d'altres representants municipals, es va reunir de forma discreta amb els membres del Ministeri de Foment amb la voluntat que no transcendís, segons informava ahir la Cadena SER. Durant la reunió s'hauria demanat que es mantingui l'actual estació del tren soterrada independentment que se'n construís una d'intermodal a Vilafant. En la trobada, les parts van adquirir el compromís que passat l'estiu el Ministeri de Foment es posicionarà. Per Vila, el que decideixi l'Estat no s'ha de discutir.

En aquest sentit, declarava a la Cadena SER que, "un cop es conegui, la decisió serà irrevocable" i aclaria que "si es continua discutint es corre el risc de perdre l'estació del TAV". Tot i aquestes contundents paraules, Vila defensa que fins ara ha buscat el consens.
La posició de l'alcalde sobre el tren es va veure marcada per la pressió popular. L'entitat Salvem l'Empordà va iniciar una recollida de signatures per demanar la celebració d'un ple per decidir sobre una consulta popular on els ciutadans havien de dir si volien l'estació al centre o a l'oest. La plataforma cívica ha recollit més de 6.000 signatures de veïns. En una trobada entre Salvem i representants municipals es va acordar que l'Ajuntament defensaria l'estació soterrada i la intermodal. El que de moment Salvem no ha demanat és la celebració del ple per fer la consulta popular.

Ara, la posició de l'alcalde de Figueres l'acosta a un dels seus socis de govern, el PSC, que, tot i ser qui va negociar la proposta Oest en l'anterior mandat, també defensava mantenir la via actual soterrada, insistint sempre que la discussió sobre aquesta infraestructura suposava un risc de perdre la del TAV. L'equip de govern ha decidit tancar la qüestió i acceptar el que decideixi Foment.

* * * * *

2. [Cat54] Creix l'acció per aturar la MAT

cat en nombre de moviments.cat
miércoles, 06 de agosto de 2008 3:12:34

Temes: Creix l'acció per aturar la Mat, l'agost arriba amb noves okupacions, Amadeu Casellas 45 dies en vaga de fam, més detencions, judicis i arrestos a indenpendentistes, cinc anys okupant les ones i ara a internet, Festes de Gràcia per triar i remenar, noticies breus.

Ubicacions: Osona, Santa Martí de Centelles, Vilanova i la Geltrú, Sant Gervasi, Poblenou, La roca del vallés, Manresa, El Bruc, Lleida, Barcelona, Gràcia, Tarragona, Castelló de la plana, Sants.

[1. Creix l'acció per aturar la Mat]

36 entitats d'Osona han denunciat la persecució policial que estan vivint els col·lectius contraris a la MAT, a la comarca.

Després d'un mes d'activitat, està tothom convidat al MasBlanc, a Sant Martí de Centelles, a continuar atents i persistents en la ContemplAcció cada matí i cada vespre a 3/4 de 8 a la torre 38.

El dimarts dia 5 s'ha iniciat el programa de les nits MATnífiques d'estiu a la torre 37: cada nit música, cinema, poesia, jocs, estels... Us podeu baixar el progama: 1a cara, 2a cara.
Si aviseu al migdia al 93 8442467, podeu quedar-vos a sopar després de la ContemplAcció (de 19:45 a 20:15) i fer temps fins a la FestAcció. (de 22 a 24h).

D'altra banda, aquesta mateixa setmana, la Plataforma Petic (per l'equilibri territorial), ha fet públic un manifest en contra de la MAT. Al temps que difonia una recollida de signatures en defensa del riu Ter, i en suport a la Plataforma del Ter.

Més info: Nomat.org

[2. L'agost arriba amb noves okupacions]

S'han fet públiques tres noves okupacions aquesta setmana, una a la Rambla de Vilanova i la Geltrú, una altra a Sant Gervasi i la tercera a Poblenou. Les 3, les ha reivindicat la Cajei en un comunicat en que recorda que l'okupació és un dels seus eixos principals de lluita i que aquestes okupacions formen part de la campanya: ni especulació ni destrucció, el jovent defensem el territori i que pensen alliberant espais fins que n'hi hagi almenys 1 en cada població o barri on hi ha una assemblea de joves de la Cajei.

Més info: Cajei.net

[3. Amadeu Casellas, porta 45 dies en vaga de fam]

El pres polític català Amadeu Casellas, reivindica la seva llibertat, quan porta 25 anys a la presó.
Davant les continues negatives per part de les autoritats i de les pèssimes condicions en que es veien sotmesos els presos de Quatre Camins (la Roca del Vallés), Amadeu ha prés la decisió de deixar de menjar com única via que li queda perquè s'escolti la seva veu. Cal dir que a l'abril ja va iniciar una vaga de fam, que va aturar davant unes promeses que després no es van complir, així que arà no pararà fins que li donguin el tercer grau o li rebaixin la condemna.
L'Anarquista, Amadeu Casellas és probablement el prés més veterà de Catalunya, tot i que no ha matat a ningú, el seu delicte va ser atracar bancs a ma armada. S'hi ha solidaritzat diversos col·lectius com la CNT (en aquest enllaç hi trobeu també adreces per ajudar en la pressió) i l'assemblea de suport a presxs de Barcelona.

Més info: lahaine.org

[4. Més detencions, judicis i arrestos a independentistes]

Dos militants de Maulets de Manresa van ser detinguts la matinada de dijous (31 de juliol) pels Mossos d’Esquadra, en la localitat del Bruc, a la comarca de l'Anoia. Aquests van considerar que els independentistes haurien comés desperfectes al toro d’Osborne. Alerta Solidària i Maulets han afirmat que els fets i la valoració posterior del jutjat fan pensar però que, en tot cas, seriem davant d’una falta i no un delicte. Per la qual cosa, la detenció, de 12 hores a la comisaria d'Igualada, hauria estat il·legal i només entendible com a càstig imposat per la impunitat de què gaudeixen els Mossos d’Esquadra. Finalment el judici s'ha iniciat avui dimarts 5 d'agost, però s'ha quedat a mitges perquè la fiscalia no sabia aclarir d'on sortia la quantitat de diners en desperfectes que volia imputar als acusats.

D'altra banda, avui dimarts ha finalitzat l'arrest domiciliari de 2 membres de l'assemblea de joves de Lleida que van ser condemnats per pintar el mural reivindicatiu de "300 anys d'ocupació i resistència als països catalans", això passa poc després que 2 companys seus han estat condemnats a 5 dies d'arrest pel mural de suport a en Franki. l'Ajill ha anunciat que presentarà recurs a la condemna.

Més info: ajill

[5. Cinc anys okupant les ones i ara a internet]

La campanya Okupem els ones ! fa ja cinc anys que va començar, i és diu rapid, oi?, cinc anys de alliiberament del espai radiolectric. I ara que fa 5 anys, s'obre un altre a la xarxa d'internet, tot aixó malgrat la amenaça de tancament que tenen a sobre.

En motiu d'aquests 5 anys, LaTele estrena nova programació al 52 UHF i a internet
Es tracta d'una recolpilació de material rebut i emés en aquests anys.

Més info: okupemlesones.org

[6. Festes de gràcia per triar i remenar]

Festa major de Gràcia, a la Plaça Romaní entre el 15 i el 21 d'agost. Aquesta està organitzada per la coordinadora de festes populars: Hi col·laboren també com cada any diverses entitats solidàries i gracienques que faran barraques al llarg de la festa. Enguany vol recordar i denunciar la repressió el control social

Festes alternatives del 14 al 17 d'agost. El lloc es sabrà a darrera hora, com cada any. Comptarà amb diversos actes de suport als presos.

Festa major C/ Sant Pere Màrtir, del 15 al 21 d'agost. Ni Fam, ni Fum , Ni fem, l'única cadena la del Vater. Des d'aquest reivindicatiu carrer ens recorden que no hi ha sortida a la triple crisi del capitalisme, per les vies que els massmedia ens diuen.

Hi haurà Concentració antifeixista el dijous 14 al es 20.30 des del metro Fontana, "4 anys sense Roger"

Dissabte 16 Manifestació antirepressiva: “Ultratgem Espanya, desobeïm la imposició” 18h a pl Revolució
Més info: Graciaviva.cat i Barcelona.indymedia.org

[7. Noticies breus]

- El col·lectiu Malababa està preparant una nova publicació centrada en la contrapublicitat i la dissidència en l'espai públic. Si sabeu d'experiències o material gràfic, el podeu enviar a gemma@observatori-risc.net abans de l'11 d'agost.

- Demà, dimecres 6 d'agost, es compleix l'aniversari del llançament de la bomba atòmica d'Hiroshima. Per aquest motiu, la Coordinadora Tarragona Patrimoni de la Pau, ha organitzat la presentació del llibre "La primera dècada de la lluita antinuclear a Catalunya (1970-1980)", del periodista i escriptor Xavier Garcia. Serà a la Sala d'actes de l'Ajuntament de Tarragona.

- Dimecres 6 d'agost, Jornada de Suport al CSO La Nau a Castelló

- El Barri de Sants es mobilitza per un espai digne per a les festes alternatives, però el districte el nega.

[8. Webs amb més informacions]

Darrer contrainfos, darrer info usurpa, http://www.setmanaridirecta.info, http://www.laccent.cat, http://barcelona.indymedia.org, http://valencia.indymedia.org, http://laplana.indymedia.org, http://www.elsud.org, http://www.suportponent.net, www.myspace.com/collectiualestrinxeres , http://www.pobleviu.cat, http://www.llibertat.cat, http://www.lavanc.com, http://www.catnord.cat, http://www.kaosenlared.net, http://www.lahaine.org http://www.ecodiari.cat, http://www.liberinfo.net,

Enllaços a d'altres mitjans de comunicació a Moviments.cat

* * * * *

3. Ayúdanos a parar su ejecución

Amnistia Internacional
martes, 05 de agosto de 2008 20:14:32

Este mensajes contiene imágenes, si no las visualizas correctamente, pulsa aquí.

http://info.es.amnesty.org/c/mv?EMID=08901JU02D7RD8F57006C0D9L&TYPE=HTML

Ayúdanos a parar su ejecución

Querido amigo, Querida amiga,

Alrededor del próximo día 12 de agosto dos jóvenes iraníes, Behnoud y Mohammad, de 20 y 21 años, pueden ser ejecutados. Probablemente serán colgados de una grúa. Fueron condenados a pena de muerte por delitos cometidos cuando eran menores de edad.
Irán es el país que más menores ejecuta, en contra de sus compromisos internacionales y del derecho internacional. Sin embargo, ya se ha conseguido incluso el perdón de otros sentenciados, como recientemente en el caso de Saeed Jazee.

Poder salvar las vidas de Mohammad y Behnoud es cuestión de muy poco tiempo, pero si actuamos juntos podemos lograrlo. Por eso te pido dos cosas:

Firma para salvar a Behnoud y a Mohammad y

Reenvía este mensaje a tus contactos

En nombre de Behnoud y Mohammad, recibe nuestro más sincero agradecimiento,
Esteban Beltrán

Director – Amnistía Internacional

Sección Española

* * * * *

4. [respolis.cat] Aparegut a BarcelonaRadical.net

respolis.cat en nombre de Feliu Madaula
martes, 05 de agosto de 2008 15:31:00

Tribunal Europeu reforça campanya radical pro transparència

Important sentència del Tribunal Europeu de Justícia que reforça la campanya radical per la transparència a Itàlia i Europa

Roma, 1 de julio, O. Marzocchi, radicalfax - Rera una batalla legal que començà el 2002, duta per Maurizio Turco, diputat radical a la llista del PD i exdiputat europeu radical, junt al Regne de Suècia, sobre el cas “Maurizio Turco contra el Consell de la UE”, el Tribunal Europeu de Justícia ha sentenciat finalment el dret fonamental dels ciutadans a la transparència, l'obertura del procés de decissió, l'accés a les informacions i als documents dels organismes públics i de les institucions, així com a la publicitat de les discusions i decissions preses pels mateixos. Per a Turco, la Democràcia i l'Estat de Dret es basen en la publicidtat no només de les lleis i de les normes, sinò també del procés decissional, incloent-s'hi tots els actes (propostes, esmenes, discussions, votacions, opinions jurídiques, informes, etc.) que contribueixin a l'el.laboració d'una decissió que afecti als ciutadans. La Unió Europea, Itàlia inclosa, ha de garantir aquests principis fonamentals, que permetin apropar les institucions als ciutadans, així com fer-los partícips a la vida pública. Aquesta sentència reforça la campanya radical per la transparència a Itàlia i a Europa. El diputat radical agraeix a Suècia, Finlàndia i Dinamarca per haver recolzat la causa de la transparència, obstruïda però per la Comissió i el Regne Unit. Agraeix igualment a l'advocat Onno Brouwer per haver volgut conjugar el seu saber amb la nostra determinació política i a Ottavio Marzocchi, funcionari del grup liberal del Parlament Europeu, profund coneixedor i infatigable defensor de la política de transparència a la Unió Europea.

* * * * *

5. EXTRANJERIA: ACLARACION POSITIVA DE LA EMBAJADA EN MADRID

Junta Directiva Casal Argentino
lunes, 04 de agosto de 2008 13:43:53

www.casalargentino.org

Directiva Europea sobre Migración:

ACLARACION POSITIVA DE LA EMBAJADA EN MADRID

En el envío de la semana pasada del Boletín Electrónico del Casal Argentí a Barcelona, difundimos la información sobre los acuerdos de repatriación, que, según se informaba desde diferentes MEDIOS e instituciones académicas europeas, permitirían la expulsión de ciudadanos argentinos residentes en la UE.

Concretamente, se especificaba una lista de estados que han firmado convenios de repatriación, entre los que figuraba la Republica Argentina.

El Gobierno argentino, a través de la Embajada en Madrid ha enviado una nota oficial que reproducimos textualmente al final de este mensaje.

Desde el Casal Argentí a Barcelona vemos con preocupación que las autoridades argentinas, incluidas las diplomáticas, asuman este tipo de comunicaciones SOLAMENTE CUANDO EL TEMA ES TRATADO EN LA PRENSA, y que no se tomen medidas para preservar los intereses y la dignidad de los ciudadanos argentinos.

El rechazo en los aeropuertos llega a mas de 50 por semana, personas que son maltratadas y a quienes se les obliga a retornar con su propio pasaje, causando gravísimos perjuicios económicos y familiares.

Es seria la situación, dado que existen otros ejemplos de que actitud tomar, como la que ha asumido el Gobierno Brasilero, devolviendo a turistas españoles, en reciprocidad al rechazo de viajeros brasileños.

Indudablemente que la reciprocidad no significa asumir una política violatoria de los Derechos Humanos, como esta haciendo el Estado español y la UE.

Es alentador que una noticia como la que difundimos sea rechazada, es muy positivo, pero también nos gustaría anunciar que se toman medidas CONCRETAS para enfrentar la situación.
Existe un excelente dialogo entre las entidades argentinas y el Servicio Diplomático Argentino en el Estado español, este dialogo será necesario para encontrar soluciones a una problemática que se esta agravando día a día.

Diego Arcos

Texto de la nota de la Embajada de la República Argentina en España

Madrid, 30 de julio de 2008

Ante las inexactas informaciones publicadas en medios periodísticos relativas a la "Directiva de Retorno de la Unión Europea" y la posición del Gobierno argentino al respecto, ésta representación diplomática considerara necesario aclarar que:

1. No existe ningún convenio de repatriación entre Argentina y España.

2. El único instrumento vigente en materia migratoria entre ambos Estados es el Convenio de Migración entre España y Argentina firmado el 8 de julio de 1960, que contempla especialmente la situación de los españoles que emigraron a Argentina.

3. La "Directiva de Retorno de la Unión Europea" no está sujeta a la aprobación de ningún país que no sea miembro de dicha Unión.

4. Argentina, consecuente con su política de defensa de los Derechos Humanos, ha manifestado desde distintos organismos y distinto foros, su rechazo a la mencionada Directiva que contradice los estandares internacionales de los Derechos Humanos de los migrantes y que posibilita criminalizar la inmigración irregular y resulta restrictiva en particular hacia los sectores mas vulnerables.

5. Nuestro país, junto a los países latinoamericanos esta llevando a cabo una acción diplomática conjunta en la sede de la Unión Europea en Bruselas con el fin de que se contemplen los principios sustentado por Argentina y los países de nuestra región en materia de migración.

6. Que el día 19 de de junio la cancillería Argentina emitió el siguiente comunicado:

EL MERCOSUR Y LOS ESTADOS ASOCIADOS RECHAZAN LA APROBACION DE LA DIRECTIVA DE RETORNO POR EL PARLAMENTO EUROPEO

La Argentina, en su carácter de Presidente Pro-Témpore del Mercosur, junto a los países miembros y asociados hacen pública su posición conjunta ante la nueva disposición de la UE; en este sentido los socios del Mercosur y sus países asociados: Argentina, Brasil, Paraguay, Uruguay, Venezuela, Bolivia, Chile, Colombia, Ecuador y Perú declaran que:

"Los Gobiernos de los Estados Parte y Asociados del MERCOSUR lamentan la aprobación por parte del Parlamento Europeo de la Directiva "de retorno".

En este contexto, reafirman su firme compromiso con la promoción y el respeto irrestricto de los derechos humanos de las personas migrantes y sus familias, independientemente de su condición migratoria, nacionalidad, origen étnico, género o edad y destacan la necesidad de reconocer el principio de corresponsabilidad entre los países de origen, tránsito y destino de los flujos migratorios.

Por último, destacan que los mencionados principios –en los que se respalda su política migratoria– tienen correlato en la normativa adoptada en el MERCOSUR, que rechaza el tratamiento de la irregularidad migratoria como un hecho punible."

7. El día 1 de julio la Presidenta de la Nación Cristina Fernández de Kirchner en el cierre de la reunión del MERCOSUR celebrada en Tucumán, señaló el reclamo a las actuales políticas de inmigración que se ejercen en Europa.

8. La Cumbre del MERCOSUR celebrada en Tucumán expresó en la declaración final su rechazo a la denominada "Directiva de Retorno"

9. Que el día 7 de julio el Canciller argentino Jorge Taiana expreso al Ministro Miguel Ángel Moratinos, su preocupación por la Directiva De Retorno de la Unión Europea, y le reiteró el firme compromiso De la Argentina y el MERCOSUR con el respeto irrestricto de los Derechos Humanos de los inmigrantes y sus familias.

10. El Canciller TaiAna hizo entrega al Ministro Moratinos de la Declaración aprobada en la reunión del MERCOSUR Y PAÍSES ASOCIADOS que tuvo lugar en la Ciudad de Tucumán.

11.La Unión de Naciones Sudamericanas, organismo que integra Argentina junto a otras naciones, reiteró su rechazo a la "Directiva de retorno" de la Unión Europea y denunció cualquier intento de criminalización de los migrantes que pueda implicar la aplicación de esa normativa.
Carlos María Duhalde, Consejero. Embajada de la República Argentina en España
Fin del texto de la nota

http://www.casalargentino.org/

* * * * *

6. [respolis.cat] [Deuda-QdQ] Carta de Attac al presidente Rodríguez Zapatero

respolis.cat en nombre de Feliu Madaula
domingo, 03 de agosto de 2008 7:56:31

Entre les propostes parla dels sous dels polítics

attacmadrid.org

Carta a Zapatero

Reproducimos la carta a Zapatero que le fue entregada el 24 de julio en el Registro de la Moncloa, "respondiendo" a su demanda de asesores frente a la crisis. Rebotadla por favor en vuestra libreta de direcciones para que se difunda. Buen verano.

Señor Rodríguez Zapatero, Presidente del Gobierno de España:

Por la presente carta le queremos hacer llegar un conjunto de consideraciones y propuestas de Attac en relación a la crisis actual y a sus posibles salidas.

Como imaginamos que conoce, ATTAC es un movimiento social de ámbito internacional que cree firmemente que otro mundo es posible mediante una economía puesta al servicio de los seres humanos. Trabajamos desde hace 10 años en la construcción de alternativas al actual sistema económico implantado en el planeta, cada vez más regido por los mercados financieros especulativos, con el objetivo de evitar que el mundo del siglo XXI se convierta definitivamente en la jungla en la cual ya empezamos a estar. Por ello, nos vemos en la obligación moral de proponer al Gobierno que Ud. preside algunas actuaciones que creemos pueden ayudar a hacer menos dolorosa la actual crisis económica a la inmensa mayoría de los españoles, y a poner los cimientos de una sociedad más justa y sostenible.

Esta misma semana, Attac España ha emitido un Comunicado (que el Coordinador General de la organización le he enviado por correo) en el cual se explica que ante la situación en la que se encuentran desde hace meses los mercados financieros y el conjunto de la economía mundial y española, deberían tenerse en cuenta las siguientes consideraciones:

1. La situación de los mercados y las finanzas internacionales, y lo que están provocando en el conjunto de la economía mundial, es extraordinariamente grave porque afecta a la financiación necesaria para poner en marcha la actividad económica; a la seguridad y confianza que son imprescindibles para que ésta se pueda llevar a cabo; y sobre todo al bienestar humano, en este caso clara y directamente amenazado por la crisis alimentaria y energética que los grandes especuladores y multinacionales han desatado.

2. Los ciudadanos tienen derecho a saber que el origen de esta crisis no es fruto del azar histórico sino que tiene su origen en el ansia incontrolada de beneficios de los bancos y grandes grupos que dominan las finanzas internacionales que crearon productos financieros extraordinariamente volátiles, arriesgados y muy rentables para ellos, aunque absolutamente improductivos y completamente desvinculados con la riqueza que satisface las necesidades humanas. Y ha sido acelerada y aumentada como consecuencia de que los bancos centrales se han doblegado ante las demandas de los poderosos aceptando e imponiendo una regulación de las transacciones financieras concebida para ocultar sus trampas, el favoritismo, las actuaciones al margen de la ley y, en suma, los "chanchullos de ingeniería financiera" que han originado la crisis, en cita del Premio Nóbel de Economía, Paul A. Samuelson (por no citar a otros muchos economistas, algunos asesores suyos como J. Stiglitz). Por eso, lo que nos parece menos comprensible es que siendo la actual una crisis financiera básicamente originada por las malas prácticas de los grandes bancos e inversores institucionales, desde el Gobierno se le pida consejo justamente a asesores y responsables de esas mismas entidades financieras. Porque, ¿quién si no es el responsable, por ejemplo, de que Martinsa Fadesa, actualmente en concurso de acreedores, haya podido utilizar financiación a corto plazo para proyectos que como mínimo iban a tardar 6 años en obtener rentabilidad?
3. La situación actual prueba, como viene señalando ATTAC constantemente, que unas finanzas internacionales desbocadas, sin freno alguno, radicalmente divorciadas de las necesidades de financiación de la actividad productiva que crea riqueza y empleo, son un peligro gigante para la humanidad y una fuente de constante inestabilidad y de crisis. Los propios dirigentes neoliberales de los grandes organismos internacionales e incluso algunos líderes políticos muestran ahora su incapacidad e ignorancia para hacerle frente a la situación. No saben lo que hacer y se limitan a decir que pronto pasará todo, pero se equivocan. Detrás de esta, que ya será grave y dañina, vendrán otras de igual o mayor calado porque no se aborda el problema de raíz que las origina. Y ese problema de raíz no es otro que la dramática ausencia de una regulación nacional y supranacional de las finanzas que haya impedido que, como en el caso español, dueños de suelo, ayuntamientos, promotores, sindicatos de la construcción, fedatarios públicos, las tres Administraciones Publicas, y muchos agentes más hayan sido cómplices del auge desbocado que nos ha llevado a la situación actual

4. Por ello, frente a la inacción de los gobiernos y los organismos internacionales o los bancos centrales, ATTAC considera de extraordinaria urgencia que se adopten medidas que ataquen al núcleo donde es están produciendo los problemas, que hoy hacen que quiebren empresas, que aumente el paro, que los emprendedores, los empresarios o los consumidores no tengan financiación suficiente y que caiga la actividad económica, mientras que los bancos siguen actuando en la misma línea de irresponsabilidad y especulación.

La propuesta de ATTAC en lo referente a la escena internacional es que se controlen los flujos planetarios de capital especulativo, que se establezcan impuestos internacionales para desincentivar las inversiones improductivas y para incentivar la creación de riqueza y que se grave la obtención de beneficios extraordinarios. Y que paralelamente se controle la actividad bancaria, se establezcan límites a la creación de dinero por los bancos mediante la utilización irresponsable de los depósitos de los clientes y se recupere la banca pública para garantizar la afluencia de financiación a la actividad productiva. Eso supone, directamente, suprimir los dogmas de libertad de movimientos de capitales y de mercancías del Acuerdo de Lisboa.

Las propuestas de ATTAC en lo referente al ámbito español van en la dirección de garantizar el bienestar sostenible de la población, que en lugar de perseguir el aumento del PIB a cualquier precio, se base en potenciar el trabajo digno y la calidad de vida de sus ciudadanos, todo ello sin deteriorar el planeta para preservar la vida de las generaciones futuras. Ello, a nuestro juicio, ha de suponer una doble propuesta:

1.- Un refuerzo del papel dinamizador y regulador del Estado en la sociedad, tanto para promover actividades eficientes encaminadas a conseguir el bienestar mencionado como para incentivar proyectos de autogestión y solidaridad hacia los excluidos. Habría que modificar profundamente el modelo de desarrollo seguido en España hasta ahora, haciéndolo más respetuoso con el medioambiente, más volcado hacia la producción industrial y de energías alternativas y hacia los servicios y menos hacia la endogamia, menos consumidor de energía y menos orientado al beneficio inmediato. Habría también que recordar que el Gasto Público destinado a producir bienes y servicios funciona como una inversión y hace crecer la renta a plazo en una cantidad que es un múltiplo de ese Gasto Público. Algunas propuestas de ATTAC en esta dirección y a título de ejemplo serían:

- Promover actividades que refuercen los Servicios Públicos, en especial Sanidad, Educación y Protección social, con un desarrollo prioritario de la Ley de Dependencia y una extensa red de residencias de ancianos, públicas o en régimen de cooperativas; fomento de las actividades de protección y mejora medioambiental (impulso absoluto a las energías renovables, I+D en tecnologías anticontaminación atmosférica e inversiones limpias en tratamiento de RSU, incluida la separación y aprovechamiento de las basuras orgánicas); impulso a la soberanía alimentaria y a la eliminación del déficit alimentario en la balanza de pagos; gestión racional del patrimonio histórico (natural y edificado); creación de empresas públicas en sectores estratégicos y protección del pequeño comercio y de los consumidores, regulando una distribución comercial en la que siete grandes cadenas controlan el 80% de la misma, y promoviendo campañas informativas masivas de concienciación ciudadana sobre un consumismo superfluo e insostenible...

- Impulsar actividades prioritarias de integración social para evitar la delincuencia y la exclusión. En concreto, fomento de actividades dirigidas a parados, inmigrantes y ciudadanos sin recursos, que eleven la calidad de vida aunque no aumenten con ello el PIB, (al no suponer transferencia de dinero), promovidas desde las propias administraciones a través de facilitadores sociales u otras figuras de trabajo social; fomento de las finanzas éticas y alternativas y expansión de los microcréditos; apoyo a la autoconstrucción, a los grupos de autoconsumo, al trueque de servicios con moneda-tiempo, y al desarrollo de actividades de solidaridad en las ciudades y sus barrios. En esta misma línea, fomento de las actividades de participación, integración, formación y ocio entre colectivos vecinales...

Tal refuerzo del papel del Estado en la sociedad implicaría intervenir más decididamente en las relaciones laborales (aumentando los inspectores de trabajo para mejorar la satisfacción como trabajadores), y sobre todo intensificar la progresividad de nuestro sistema fiscal y luchar más eficazmente contra el fraude y la evasión fiscal (incrementando para ello la Inspección de Hacienda), con el objetivo de ir volviendo a tiempos no muy lejanos en los que la carga impositiva recaía de forma preferente en las plusvalías, las rentas y el patrimonio de los más ricos y poderosos. La erradicación de los paraísos fiscales es, en este sentido, una demanda social de primer orden.

2.- Un significativo gesto hacia la ciudadanía, encaminado a recuperar la credibilidad del Gobierno y la de la clase política. Cuando la crisis arrecie – y pocos dudan que va a arreciar- muchos ciudadanos verían con buenos ojos cómo el sueldo de diputados y senadores, y también de los altos cargos de la Administración del Estado, se reduce a la par que aumentan las dificultades económicas de la mayoría de la población. Este gesto político habría de ir acompañado de un impuesto extraordinario sobre las altas remuneraciones de directivos de grandes empresas y sobre las grandes fortunas.

Lo que debería subyacer de las 2 propuestas apuntadas es la necesidad de explicar a todos los ciudadanos y ciudadanas las verdaderas causas de la crisis. Y de mostrar con acciones –sin olvidar los gestos- que se va a luchar por la justicia económica y social en el país y en el planeta, evitando la acumulación desmedida de riqueza y de poder en muy pocas manos.

ATTAC es consciente de que algunas de estas propuestas están hoy día lejos de lo que se plantea en la agenda de los gobiernos y los partidos, pero eso es así porque los ciudadanos no hemos llegado a ser completamente conscientes de que los bancos y los grandes poderes financieros están convirtiéndose en un auténtico peligro para la actividad económica y para la estabilidad social. Porque no existe la convicción social de que el engaño financiero, el robo y el afán desmedido de lucro son conductas inmorales que deberían estar jurídicamente condenadas porque provocan, como está ocurriendo hoy día, sufrimiento humano injustificado y miles de muertes de seres inocentes. Como dijo el relator de las Naciones Unidas para la Alimentación, Jean Ziegler, "se está cometiendo un crimen contra la Humanidad". Las cosas empezarán a cambiar cuando los ciudadanos seamos conscientes de ello, entendamos que detrás de cada crimen hay criminales, y exijamos masivamente a los gobernantes normas y acciones de justicia que promuevan el bien común. Es lo que busca ATTAC con sus movilizaciones.
OTRO MUNDO ES POSIBLE.

Observatorio de Justicia Fiscal Global de Attac Madrid

www.attacmadrid.org

*

P.a.r.c...d.e...Pn.e.n.t

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

F.E.M..U.N..P.A.R.C..P.E.R..A..T.O.T.H.O.M.!

Grup ecologista Quercus

http://es.geocities.com/quercus_gava/

Fundació Trifolium

http://www.trifolium.biz/

*

No els compris, adopta’ls!

♥ Associació d’amor als animals ♥

processogava2001@hotmail.com tel.: 607206066

Fundació Trifolium

http://www.trifolium.biz/

*

Per la cultura!

* * *

Actuem en directe...

* * * * *

aturem la corrupció!

_ ___ ___ ___ ___ ___ __

S...O...C...I...E...T...A...T....* ...O...B...E...R...T...A....* ...1...9...5

Tingueu en compte la vostra responsabilitat ambiental abans d'imprimir aquest bloc si us plau.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Subscriure's a Comentaris del missatge [Atom]<< Pàgina d'inici