Societat Oberta

dimecres, d’octubre 18, 2006

SOCIETAT * OBERTA * 101

Terres baixes del Llobregat, dijous 19 d’octubre de 2006 > > > > > > > > > > > > > > > >

S e t m a n a r i dimpulsos i moviments socials .

*

Índex

* * * * *

18/10/06

1. Cicle de cinema i debat: Què hi ha darrere del que mengem?

2. El banquero de los pobres

3. Nota de premsa sobre l'estat del Francolí

17/10/06

4. DOCU-FORUM DE ATTAC EN "CAN FABRA"

5. Informació fotòpsia

6. Els ecologistes a favor dels Agents Forestals de Catalunya

16/10/06

7. Xerrada-debat amb ponent del Líban, aquest dijous, 19 d'octubre · Assemblea · Nova Web

8. Infobaix octubre 06

9. THE DHL VERITAT: Nuestro granito de arena hacia la movilidad sostenible dánoslo hoy..."

10. Què passa? Què passa?... Que no tenim cases??????

11. El Ministerio de Vivienda bloquea visita de la ONU

15/10/06

12. Novetats web Revolta Global octubre '06

13. Judici a un funcionari d’Agricultura per la destrucció d’una zona humida al Delta de l’Ebre

14. El GEPEC-EdC veu amb preocupació l'increment d'antenes de mòbils de tercera generació a Catalunya

15. LA VERITAT Nº 402

13/10/06

16. Augmenta el rebuig polític i social al MTC

17. Recordatorio & Reclamación de la Virgen del Pilar de Zaragoza Nº1 contra AENA del año pasado (2005)

12/10/06

18. CICLE OCTUBRE-GENER IRAN-IRAK: Petroli, aigua i geostratègia. Dos països i un mateix destí

19. Reunió estatal preparatòria de la contracimera de l' OTAN - 28 d'octubre de 2006 a Sevilla

20. Declaració de Querol per les Terres del Gaià

21. Bases directrius connectivitat

22. Irán: siete mujeres condenadas a muerte por lapidación

23. Informe de Recollida Selectiva al Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre (2001-2005)

11/10/06

24. XXè Aniversari de la Coordinadora Gai-Lesbiana

25. Taula rodona: AMB DRET A DECIDIR. La gestió del petroli al Txad i a Bolívia

26. Accions solidaritat Germinal

27. Solidaridad con Bolivia: adhesión a la Campaña para el Juicio a Sánchez de Losada

03/10/06

28. POLÍTICS I POLICIA LA MATEIXA PORQUERIA

* * * * *

Xarxa Consum Solidari

Wednesday, October 18, 2006 8:12:30 AM

1. Cicle de cinema i debat: Què hi ha darrere del que mengem?

Des de la Xarxa de Consum Solidari us convidem a un cicle de cinema i debat per parlar del comerç internacional, de les relacions nord-sud, de l'agricultura i l'alimentació, de la fam, de gènere... Volem reflexionar sobre les causes de les injustícies d'avui per a mostrar i construir alternatives.

Des de la Xarxa de Consum Solidari us convidem a un cicle de cinema i debat per parlar del comerç internacional, de les relacions nord-sud, de l'agricultura i l'alimentació, de la fam, de gènere... Volem reflexionar sobre les causes de les injustícies d'avui per a mostrar i construir alternatives.

LLOCS DE REALITZACIÓ: (Entrada Lliure)

XARXA DE CONSUM SOLIDARI – EIXAMPLE

C. Rocafort 198. Barcelona // A les 20.30h

Dijous 19 d'octubre / “El Malson de Darwin”

Debat a càrrec de Miquel Ortega, integrant de l'Observatori del Deute en la Globalització.

Dijous 26 d'octubre / “El Futur de l'Alimentació”

Debat a càrrec de Xavier Montanyès, membre del Grup d'Acció Política de la Xarxa de Consum Solidari.
Dijous 9 de novembre / “Mujeres del Sur”

Debat a càrrec de Gabriela Serra, membre d'Entrepobles, de Plataforma Rural i de la Plataforma Prou OMC.

XARXA DE CONSUM SOLIDARI - CIUTAT VELLA

Plaça Sant Agustí Vell, 15. Barcelona // A les 21.00h

Divendres 20 d'octubre / “Mujeres del Sur”

Debat a càrrec de Gabriela Serra, membre d'Entrepobles, de Plataforma Rural i de la Plataforma Prou OMC.

Divendres 27 d'octubre / “El Malson de Darwin”

Debat a càrrec de Ferran García, coordinador de la Campanya No et Mengis el Món i membre del Departament d'Incidència Política de Veterinaris Senes Fronteres

Divendres 3 de novembre / “El Futur de l'Alimentació”

Debat a càrrec de Xavier Montanyès, membre del Grup d'Acció Política de la Xarxa de Consum Solidari

PEL.LICULES

Erradicar la pobresa extrema i la fam

“El Malson de Darwin”

De Hubert Sauper/ França, Àustria I Bèlgica/ 2004

SINOPSIS. A la dècada dels 60, al cor d'Àfrica, una nova espècie animal va ser introduïda al Llac Victòria com un petit experiment científic. La Perca del Nil, va resultar ser un gran depredador que va acabar amb la major part de les espècies autòctones d'aquest immens llac. El nou peix es va multiplicar ràpidament, i va passar a ser el primer producte d'exportació de Tanzània. Enormes avions de càrrega de l'antiga Unió Soviètica arriben diàriament a aquest país per a recollir els filets blancs d'aquest peix i, a canvi, descarreguen la seva mercaderia… Kalashnikovs i munició per a les múltiples guerres que tenen lloc a la part central del continent Africà.
A Espanya es varen vendre l'any 2004 al voltant de 8 milions de kg de Perca del Nil. Aquesta perca la trobem als nostres mercats i peixateries, ja filetejada, i sovint etiquetada com a mero, i a preus, sospitosament assequibles. Però, quin és el preu que paga la població africana per aquest mercat d'exportació que espolia els seus recursos naturals?

Promoure la igualtat entre els gèneres i l'autonomia de la dona

“Mujeres del Sur”

Documental/ País Diversos/ 1992

SINOPSIS. Aquest reportatge dóna una imatge global i sintètica dels diferents tipus de conflictes que experimenten les dones a la vida quotidiana. Des de diversos contextos socioculturals (Malàisia, Burkina Faso, Bolívia, Mauritània) i des de diverses activitats: àmbit domèstic, família, lloc de treball (fàbriques, plantacions...), es reflexiona sobre la situació i el paper de la dona en el món contemporani. S'analitzen les transformacions i millores associades a la "inserció laboral" de la dona, relacionades amb la dignificació del seu paper com a agents fonamentals en la producció i estabilitat de les societats.

Garantir la sostenibilitat del medi ambient

“El futur de l'alimentació”

De Deborah Koons García/ EE.UU./ 2004

SINOPSIS. Aquest documental analitza la revolució que experimenten les plantacions agrícoles i els aliments, una revolució que de manera callada està transformant la naturalesa del que mengem. Una investigació sobre la veritat que s'amaga darrera de les patents dels aliments genèticament modificats, que han omplert els prestatges de la majoria dels supermercats i botigues dels EE.UU. durant la dècada passada. Amb simplicitat, s'explica la complexa tecnología i la regulació legal i ètica que envolta els canvis que estan succeint en el sistema d'alimentació d'avui en dia.

* * * * *

Bosch Perello, Antoni

Wednesday, October 18, 2006 10:19:40 AM

2. El banquero de los pobres Añadir a Mi carpeta

Esta historia comenzó hace 30 años. Un banco, dos empleados y un visionario subversivo. Muhammad Yunus inventó los microcréditos, préstamos sin aval para desfavorecidos. El sistema que ha sacado de la miseria a millones de personas e invita a soñar con el fin de la pobreza

JOHN CARLIN

EL PAIS SEMANAL - 15-10-2006

Muhammad Yunus MUHAMMAD YUNUS

Nacimiento:
1940
(Chittagong)

BANGLADESH
Capital: Dhaka

Gobierno: República

Población: 141,340,476 (2004)

Si alguien comienza un discurso predicando la “firme, profunda, apasionada” convicción de que “podemos crear un mundo libre de pobreza”, como hace invariablemente Muhammad Yunus, podemos admirar la intención pero dudar del hombre. Si entonces nos enteramos de que es catedrático de Economía, es posible que le escuchemos con un poco más de atención, pero nos esforzaríamos para eliminar la sospecha de que es un excéntrico bienintencionado, un quijote musulmán.

Hasta que uno descubre que el orador es uno de los capitalistas más triunfadores del mundo, un hombre de negocios que hace 30 años puso en marcha un banco con tres empleados, incluido él; que hoy da trabajo a 20.000 personas, y que ha creado otras 18 empresas, entre ellas, la mayor red de teléfonos móviles del sur de Asia. Entonces, uno empieza a pensar que sus teorías utópicas quizá tengan una credibilidad ganada a pulso, que tal vez la visión de este soñador tenga su lógica. Ante todo, porque el tipo de capitalismo al que ha dedicado su vida no tiene como misión principal obtener beneficios, sino ayudar a los desdichados de la tierra.

Muhammad Yunus es a la pobreza lo que Bill Gates al software. Salvo que Yunus ha alcanzado objetivos inimaginables, en un ciclo irreprimible de crecimiento exponencial, en un entorno empresarial infinitamente más duro que el de la frondosa Seattle. Una de las razones que permiten creer que tal vez haya encontrado la fórmula para acabar con la maldición más antigua de la humanidad, para abordar la situación de mil millones de personas que carecen de las necesidades básicas para vivir, es que ha conseguido que funcione en las circunstancias más extremas. El laboratorio en el que lleva a cabo su experimento es Bangladesh, un país que tiene el tamaño de Andalucía y una población de 145 millones de habitantes, la mayoría de los cuales vive en una pobreza profunda. Pero Yunus, que nació en Bangladesh en 1940, cuando su país seguía siendo parte de India y todavía estaba bajo dominio británico, se ha planteado un desafío incluso mayor. Como un trapecista de circo que dijera al público “si pensaban que lo anterior era peligroso, fíjense en esto”, ha escogido como objeto de su experimento a las personas más pobres entre los pobres de Bangladesh, el grupo más sometido y con más limitaciones mentales y materiales en este país de abrumadora mayoría musulmana: las mujeres.

“Era una locura”, dice sonriendo Nurjahan Begum al recordar los comienzos de Grameen Bank y la primera “oficina” en la que trabajó: un cobertizo con tejado de chapa de zinc, una mesa, una silla, dos bancos, y sin luz ni teléfono. Nurjahan es una de las dos estudiantes de Económicas que en 1976 ayudaron al profesor Yunus a poner en marcha el proyecto. Su cometido —a pesar de la oposición de sus padres, que querían que permaneciera encerrada en casa esperando a que le escogieran un marido— consistió en hacer el trabajo de campo preliminar, reunir datos que permitieran ver si era factible construir un banco especializado en préstamos para mujeres muy pobres. “¡Una absoluta locura!”, repite, y se ríe, mientras menea la cabeza, asombrada del insensato idealismo de su juventud.

Es una mujer menuda de rostro ama-

ble e inteligente, que lleva gafas redondas y un sari azul celeste, sentada detrás de una mesa desde donde controla sus dominios. Nos encontramos en el octavo piso de la sede central de Grameen Bank, un edificio de 21 pisos que, en el contexto de la capital bangladesí, Dhaka, es como el Empire State Building. Nurjahan, que lleva la cabeza cubierta, es una de los tres administradores generales del banco, responsable del programa de formación e internacional, y directora general de un programa de becas para niños que se creó hace tres años llamado Grameen Shikkha. Nurjahan me cuenta que la última vez que la reina Sofía estuvo en Bangladesh le dio 30.000 euros para el programa Shikkha. La reina de España, cuya foto tiene en la pared Nurjahan, ha estado en Bangladesh apoyando los proyectos de Grameen tres veces en la última década. “El dinero que nos dio servirá para financiar 60 becas universitarias y 50 para niños de edad escolar”.

A pesar del calor y la humedad asfixiantes de Dhaka, el despacho de la declarada fan número uno bengalí de la reina española no tiene aire acondicionado, sólo ventanas abiertas y ventiladores. En la mesa tiene un pequeño botón, como un timbre. Cada vez que lo aprieta, que es aproximadamente cada 10 minutos durante la hora y media que estoy con ella, aparece un hombre. Para traer una taza de té, o un documento, o un libro, o una estadística, u otra taza de té. Y no siempre acude el mismo: he podido ver, al menos, a cuatro de estos genios de la lámpara.

“Era una locura”, insiste, “por toda la discriminación contra las mujeres que existía en aquellos días. Toda la ignorancia y la superstición que tuvimos que vencer. Era terrible. Las mujeres tenían siete u ocho hijos, mientras los hombres tenían un montón de esposas y podían abandonar a la que quisieran con sólo decir ‘me divorcio de ti’ tres veces. Las mujeres no tenían ninguna movilidad. No podían salir de casa, ni siquiera para visitar a sus madres, sin permiso del marido o de los suegros. El marido podía pegar a la mujer por cualquier razón. En mis recorridos por las aldeas para hacer mis investigaciones, me encontré con la opinión frecuente de que, si una mujer recibía habitualmente una paliza, acabaría yendo al cielo”.

La idea inicial de Yunus –una idea

que, más que revolucionaria, fue trascendental– era dividir sus préstamos al 50% entre hombres y mujeres. “El primer problema fue que ninguna mujer quería aceptar nuestro dinero, porque todas tenían miedo de recibir una paliza”, explica Nurjahan. “Además, nunca habían manejado dinero. Lo temían. Y, por si eso no fuera suficiente, varios imanes nos criticaron. Deseaban que las mujeres se quedaran en su sitio”.

Mientras tanto, Yunus debía afrontar otra batalla. Para poder poner en marcha su banco, tuvo que convencer a los bancos convencionales de que le prestaran dinero. Y eso, mientras planeaba echar por tierra un principio fundamental del mundo financiero: que sólo se presta dinero a quien ofrezca pruebas documentales inequívocas de que va a poder devolverlo. El plan de Yunus, original y totalmente subversivo, consistía en prestar pequeñas cantidades de dinero a los pobres sin garantías; prestar el dinero basándose en un sistema de confianza, no en contratos legales. Según cuenta Yunus en su autobiografía, Banker to the Poor (El banquero de los pobres), los responsables bancarios a los que acudió al principio le miraban como a un loco.

Yunus cree que los que están locos son los banqueros, o el sistema que representan. “Los bancos ejercen un apartheid financiero escandaloso”, dice Yunus. “Dicen que dos terceras partes de la población mundial no tienen derecho a emplear sus servicios. Que no son solventes. Definen las reglas y los demás las aceptamos porque son poderosos”.

Yunus habla no en el último piso de su edificio, como suelen hacer los presidentes y directores generales de las grandes empresas, sino cuatro plantas por debajo de la de Nurjahan, en un despacho tan desnudo como el de ella (salvo una foto suya junto a la reina Sofía en una aldea), y también sin aire acondicionado. Lleva una camisa marrón sin cuello y tiene una juvenil mata de pelo blanco. Cargado como está de premios internacionales y doctorados honoris causa, se muestra sinceramente entusiasmado cuando le digo que EL PAÍS ha querido destacarle entre los ganadores históricos del Príncipe de Asturias.

Su aspecto y su forma de actuar son los de un hombre 20 años más joven, no de 66, y es una de esas personas espontáneas, siempre dispuestas a reír y sonreír, que desprenden buen humor, entusiasmo, curiosidad y brillantez mental.

“Los bancos dicen”, continúa, animándose con el tema, “que si uno no tiene avales, no pueden hacer negocios con ellos. ¿Quién ha dicho que hace falta una garantía? ¡No! Y ésa fue mi primera lucha, eliminar la necesidad de avales y demostrar que podemos seguir considerándolo un negocio bancario”.

Por increíble que resulte, eso es exactamente lo que ha hecho Grameen Bank. En un plazo de seis años, Yunus consiguió, primero, convencer a los bancos institucionales (a base de garantías personales que él mismo dio) de que le prestaran el dinero necesario para ofrecer “microcréditos”, un concepto de repercusión mundial que él inventó; y, en segundo lugar, logró alcanzar la paridad entre los sexos, prestar dinero al mismo número de hombres y de mujeres.

“Y lo que descubrimos”, dice Yunus, “fue que no sólo las mujeres eran más fiables que los hombres a la hora de devolver el dinero, sino que las cantidades pequeñas de dinero que pasaban por manos de las mujeres rendían muchos más beneficios para la familia. El motivo es que la mujer, sin darse cuenta, adquiere una habilidad muy especial, aprende a administrar los recursos escasos. Si no lo hace, no sólo es que la familia pase hambre: es que el marido se enfada y le pega. Así que, cuando le prestábamos un poco de dinero –30 dólares, 50 dólares–, sabía sacarle el máximo provecho para el bien del hogar. Las prioridades del hombre son otras. Él quiere pasárselo bien fuera de casa, presumir ante sus amigos. Si nos fijamos en la lista de prioridades de la mujer, nunca empieza por ella misma. Empieza por sus hijos y la familia. Si su nombre figura en la lista, es en último lugar”.

Yunus aplicó la lección. En 1983

constituyó formalmente Grameen –que significa “aldea” en bengalí– como banco y, desde entonces, su estrategia ha estado clara: prestar dinero a mujeres. El principio ha sido siempre el de ofrecer la máxima flexibilidad y los mínimos tipos de interés a los prestatarios. Hoy en día, Grameen trabaja en 70.000 pueblos, posee 2.200 sucursales y cuenta con 6,6 millones de prestatarios; el 97%, mujeres, y todos pobres. En un país en el que el analfabetismo es galopante y la electricidad escasa, el sistema de microcréditos de Grameen funciona, como le gusta decir a Yunus, “como un reloj”. El porcentaje de incumplimiento en los préstamos es inferior al 1,5%, la envidia de cualquier gran banco. Salvo en 1983, 1991 y 1992, Grameen ha tenido siempre beneficios anuales, todos ellos reinvertidos en el banco, que no ha dejado de crecer. El modelo de microcréditos de Grameen se ha imitado en más de 80 países, entre ellos España y Estados Unidos, y alcanza a 100 millones de personas en todo el mundo.

El pueblo de Sadipur Sonargoan no está más que a 42 kilómetros de Dhaka, pero los 20 primeros, pura expansión ininterrumpida de la capital, duran una eternidad. Pero eso no es lo peor. Lo peor es la sensación de que no voy a poder salir de Bangladesh con vida. Es posible que haya sitios en el mundo en los que el tráfico sea más caótico que en Dhaka, una ciudad de 12 millones de habitantes espantosamente apiñados, pero lo dudo. Rickshaws de colores chillones (los taxis bicicleta, en los que una persona tira de un carrito para dos), taxis motocicleta, viejos coches herrumbrosos que parecen mantenerse unidos con gomas elásticas, autobuses inclinados que llevan a tanta gente encima del techo como en el interior, otros autobuses de dos pisos (del modelo vigente en Londres durante la II Guerra Mundial), masas de peatones suicidas, a menudo descalzos: todos se disputan un mismo espacio y tienen que tomar constantemente decisiones en las que la diferencia entre vida y muerte es cuestión de milímetros.

Es una visión del infierno,

tras la que Sadipur me parece el paraíso. Carreteras de suaves curvas cubiertas por las copas de árboles inmensos, de vez en cuando un rickshaw que pasa en silencio –los colores brillantes, aquí, no son amenazadores, sino bellos–, tranquilos arrozales, vacas solitarias que pacen entre los bananeros de anchas hojas y, en el pueblo propiamente dicho, pulcras casas de madera con suelo de barro, situadas a intervalos regulares. Acompañado por el gerente del banco del pueblo, un joven de 25 años y ojos brillantes que me dice que tiene un título de master en Geografía, me reúno con unas setenta mujeres –de las 4.883 a las que atiende la sucursal local– que se han beneficiado de los préstamos de Grameen, y oigo los relatos detallados de una docena de ellas. La historia es siempre la misma. Una mujer solicita un préstamo inicial de unos 3.000 taka (alrededor de 35 euros) y con ese dinero acumula reservas para una tienda rudimentaria de alimentación, o financia la compra de un telar de madera, o compra una vaca, o arrienda una parcela en un arrozal. Convierte el préstamo en beneficio, devuelve el dinero al banco con un 20% de interés y luego obtiene otro préstamo, esta vez, por ejemplo, de 5.000 taka. Con él amplía un poco más su negocio, cumple los pagos –normalmente, semanales o quincenales– y pide otro crédito mayor para construir una casa, para lo que le conceden un interés más bajo, del 8%. Al cabo del tiempo, abre una cartilla de ahorros y luego, quizá, obtiene un crédito escolar al 5% de interés para ayudar a enviar a sus hijos a la Universidad.

Ése es el caso de una mujer vestida de negro de los pies a la cabeza, llamada Jahana, cuyo sueño es que su hijo Muhammad, de 15 años, pueda llegar a ser médico. Ese sueño, inconcebible antes de que Grameen apareciera en escena, podría hacerse ahora realidad. En el pueblo hay cuatro estudiantes universitarios. Uno es el hijo de una señora llamada Rashida que ganaba 60 taka diarios (menos de un euro) antes de obtener el primero de sus préstamos de Grameen, hace cinco años; ahora, su microtienda de alimentación va viento en popa, y gana 400 taka diarios. Luego está Aulia Begum, cuya bella hija de 22 años, Roshanunina, está pasando unos días en casa descansando de sus clases de ciencias políticas en la Universidad de Dhaka. Aulia, como todas las demás mujeres con las que hablo, es totalmente analfabeta. Gracias a los préstamos de Grameen concedidos a su pequeña farmacia, y a una beca universitaria también proporcionada por el banco, su hija se ha adentrado en un terreno que su madre no podía ni imaginarse cuando nació la niña. “Me interesa especialmente la política internacional”, dice Roshanunina, una joven alta, esbelta y sonriente, de unos rasgos exquisitos enmarcados –como si fuera una Virgen María– en un velo rosa que parece de satén. Para la generación de su madre, la Universidad era un concepto desconocido. Hoy, Grameen Bank reparte sus 18.000 becas por igual entre chicos y chicas. Pregunto a Roshanunina si tiene algún sueño. “Ir a estudiar al extranjero”, responde con gran seguridad. “Canadá sería estupendo”.

No hay unos horizontes tan amplios

para las ocho mujeres mendigas con las que hablo a continuación. El programa de Grammen para los mendigos, conocido como Préstamos de lucha, comenzó sólo hace tres años, pero cuenta ya con 80.000 beneficiarios en todo el país. En su caso, un préstamo habitual suele ascender a 1.000 taka (alrededor de 12 euros), con un interés del 0%, pagable cuando sea posible, si es que es posible alguna vez. Sabitum, que tiene 54 años, lleva 10 años mendigando desde que su marido se quedó paralítico y eso no le dejó otra opción. Iba de casa en casa pidiendo arroz o trapos viejos para vestirse. Ahora, lo que hace –lo que hacen todas las mendigas que disponen de préstamos bancarios– es lo mismo pero, en vez de limitarse a pedir, vende chocolate, o plátanos, o galletas que ha comprado previamente con el dinero prestado. Las historias son terribles; la pobreza, de absoluta miseria. Mojiton, que tiene 60 años y ha dado a luz nueve hijos, todos los cuales murieron a causa de diversas enfermedades, ha logrado hace poco comprar una cabra con su préstamo y confía en empezar pronto a vender leche. Amina, de 54 años pero que parece de 74, lleva mendigando 10 años desde que perdió la vista en un ojo. Vende pasteles de arroz y pitas, pero sigue mendigando, aunque me asegura que preferiría no hacerlo. Sabitum, la que mejor parada ha salido del grupo, obtuvo el préstamo hace un año y lo está devolviendo en plazos de 20 taka semanales. “Con el dinero que he ganado he comprado tres gallinas y tres patas”, me cuenta, mirándome desde el suelo, sentada sobre sus talones, delgada y descalza. “Ahora vendo huevos y he dejado la mendicidad. Todavía voy de puerta en puerta, pero ahora tengo mi pequeño negocio”.

Las mendigas, claramente enfermas, hablan en voz baja, a veces ronca. Pero cuando pregunto a todo el grupo si se sienten más felices y orgullosas desde que obtuvieron los préstamos de Grameen, por primera vez veo sonrisas. Asienten y murmuran su aprobación de forma unánime. En comparación con el tono apagado en el que habían respondido individualmente, es una auténtica conmoción.

Con esa referencia, la escena que

presencio poco después, en una reunión de 50 “miembros” de pleno derecho de Grameen –así se denominan a sí mismas—, es tan eufórica como una final de la Copa del Mundo. Las 50 mujeres, vestidas con sus mejores saris, componen una imagen rica y colorida situadas geométricamente en unos bancos dentro de un cobertizo que sirve también de aula, con techo de chapa y estructura de madera. Han venido, como hacen todas las semanas, a reunirse con el joven director de la sucursal local de Grameen, para discutir los temas pendientes, proponer nuevos préstamos y devolver los antiguos. La persona escogida para dirigir el grupo, una mujer alta y con gafas llamada Mazeda que tiene aspecto de abogada (aunque tampoco ella sabe leer), me explica lo que ya había oído en la sede central: que las prestatarias de Grameen tienen que organizarse, como condición para el préstamo, en grupos de cinco. Cada grupo se supervisa a sí mismo, vigila que no se rompa el pacto con el banco, permite que se animen unas a otras y sirve, más o menos, como garantía de buen funcionamiento. Si una de ellas no paga una letra, no es que las demás tengan que poner el dinero, pero deja en mal lugar al grupo, y eso es algo que nadie quiere hacer, porque es una cuestión de honor. El sistema de préstamos de Grameen, que, como decía Yunus, se basa en la confianza, acaba siendo tan vinculante como el tradicional, basado en contratos legales.

Escucho historias de muchas mujeres, tan decididas como podría serlo un grupo equivalente en Europa occidental. Orgullo y dignidad es lo que muestra Mazeda cuando, al final de la reunión, se aproxima a dar al joven director de la sucursal un fajo de billetes, 500 taka: su pago de la semana. Le siguen otras que depositan el dinero en la mesa, cada cantidad meticulosamente anotada en un libro por un ayudante del director. Una de las mujeres me pregunta qué me ha parecido la reunión. Le digo que creía que venía a un pueblo sumido en la miseria absoluta, pero que lo que he visto es que, aunque no son ricas, dan la impresión de ser unas mujeres tan seguras de sí mismas, saludables y felices como cualquiera. Le digo que me han contado que, antiguamente, en Bangladesh, a las mujeres les enseñaban a mirar siempre hacia abajo y no abrir nunca la boca. Pero que aquí he visto lo que han cambiado las cosas. Cuando termino de hablar, estallan todas en una alegre ronda de aplausos.

Antes de subirme al coche para el viaje de vuelta a Dhaka, Mazeda me dice: “Por favor, déle muchos saludos a la reina Sofía. Estuvo aquí con nosotras y la recordamos con mucho cariño”.

De vuelta en la sede central de Grameen recuerdo a Yunus una cosa que dijo durante un discurso en la Harvard Business School. Que el sistema de microcréditos es una herramienta que libera los sueños de la gente, da a los pobres dignidad y respeto, y llena de contenido sus vidas.

“Sí. Eso es lo más importante”, res-

ponde Yunus. “Mi trabajo rápidamente me llevó a la conclusión de que la pobreza no la crean los pobres. No podemos aferrarnos a la idea convencional de que son perezosos, les falta empuje. No es culpa suya. No son ellos quienes crean la pobreza. La pobreza la crea el sistema que hemos construido. Los pobres tienen tanta energía y tanta creatividad como cualquier ser humano en este planeta”.

Entonces, ¿es todo cuestión de liberar energía? “Exacto. Preste dinero a una mujer pobre, ayúdela a empezar, y vea cómo se produce el milagro. Toda su vida ha pensado que no era nada, y ahora, por primera vez, siente que es alguien. Que puede cuidar de sí misma. Que puede desarrollarse como persona más allá de la supervivencia. Por eso digo que estos préstamos son el dinero de los milagros. Permiten que esas personas empiecen a vivir como seres humanos por primera vez”.

Yunus opina que el capitalismo, tal como se concibe tradicionalmente, debe cambiar. Empezando por el sistema bancario. Pero no es que propugne una revolución marxista ni nada parecido. Lo que quiere es que se amplíe la definición de la palabra capitalismo más allá de la mera obtención de beneficios. Porque es claramente partidario de la libre empresa y está totalmente en contra de la caridad como estrategia a largo plazo para afrontar los desequilibrios mundiales entre ricos y pobres.

“En definitiva, mi argumento es que, cuando se dan limosnas, se impide que la gente tenga iniciativa. ‘Quédate como estás y yo cuidaré de ti’. Pero es la iniciativa lo que empuja a la gente a subir del primer nivel al segundo, y del segundo al tercero. Sin ella, no somos nada. Así que, en mi opinión, es mucho mejor recibir un préstamo que una limosna, porque con el préstamo el beneficiario asume una responsabilidad. ‘Voy a usar tu dinero y voy a ganar lo suficiente para devolvértelo con intereses y aún quedarme con algo’: ése es el trato. El que vive de limosnas se queda en las limosnas. Fíjese en lo que pasa con muchos de los que viven de la ayuda estatal en Estados Unidos o Europa. No sólo viven de la beneficencia ellos, sino que sus hijos también, porque no han aprendido a hacer nada más”.

¿Está en contra de toda protección social, entonces? “No, no. No es eso lo que digo. Lo que digo es que hay que dar a la gente una opción, un incentivo. Fíjese en los mendigos con los que trabajamos. No les digo que dejen de pedir, sino ‘¿por qué no probáis también esta otra opción?’. Les digo que, si aceptan el préstamo, tienen que devolverlo, pero que, si lo hacen, obtendrán un préstamo mayor. Con la primera opción, uno renuncia a tener el control de su propia vida; con la segunda, lo recupera”.

Me voy a hacer una segunda visi- ta a un pueblo. En esta ocasión, uno llamado Rajabar, a 50 kilómetros de Dhaka, y vuelvo a encontrarme en medio de la orgiástica danza de tráfico mortal que mantiene esta ciudad. Mi conductor –mi brillante conductor– entra y sale de las calles, da rodeos y maniobra con la intensidad de un conductor de fórmula 1. Como los demás –desde los rickshaws hasta los conductores de autobuses de dos pisos, hasta los peatones–, él también muestra unos reflejos propios de Fernando Alonso. Y no durante hora y media. Durante todo el día. Y no se ven cinturones de seguridad, ni cascos de motos. Ni uno.

En Rajabar (¡donde también recuerdan una visita de la reina de España!) hablo con otra docena de mujeres. Una de ellas se llama Nilufer Begum. Cree que tiene 40 años. Me cuenta que, hasta hace 16, cuando llegó el dinero milagroso de Grameen, vivía en casa de su madre y dormía sobre una alfombra, en el suelo, compartiendo la habitación con la vaca de un vecino. Había huido de su marido, que era vago y pobre, y le pegaba. “Al principio recibí 5.000 taka y con eso compré una vaca. Vendí la leche, pagué el préstamo y recibí otro de 10.000. Con ese dinero arrendé un trozo de tierra y cultivé un poco de arroz. Devolví los 10.000, conseguí 15.000 y establecí una pequeña tienda. Luego conseguí un préstamo mayor y construí una casa”. Y así sucesivamente. Ahora tiene un par de casas que alquila y unos ingresos de 6.000 taka mensuales, y tiene pensado emplear el crédito de 70.000 que pronto va a recibir en comprar un microbús para transportar a la gente de los pueblos vecinos.

Acompaño a Nilufer a su tienda. Su marido trabaja allí y es, a todos los efectos, empleado suyo. Ella se coloca junto a él para hacerse una foto y queda bien claro quién manda; quién es el orgulloso y quién el sumiso. La tienda es rudimentaria y no tiene frigorífico (otro deseo en la lista de Nilufer), pero tiene una mercancía tan variada como cualquier supermercado pequeño: refrescos, pasta de dientes, plátanos, galletas, aspirinas, huevos. Y es una especie de café, con gente bebiendo té o leche de coco, disfrutando de la mayor atracción del pueblo, un viejísimo televisor.

El director de área de Grameen en Rajabar y responsable de 10 sucursales, Rahman, lleva 19 años trabajando con Grameen, pero no parece que su entusiasmo haya remitido. Mientras comemos un almuerzo de pollo al curry con arroz y berenjenas, me explica, con una convicción casi religiosa, la satisfacción que le da su trabajo. “Me encanta dar a la gente la oportunidad de soñar, ayudar a que Bangladesh sea un buen país, un modelo para el mundo”, dice.

Es el mismo espíritu que encuentro en todos los empleados de Grameen con los que me encuentro y, sobre todo, en el propio Yunus, del que Nurjahan sigue hablando, tras 30 años de trabajar con él, con la devoción de una ferviente discípula. “Es nuestro líder, nuestro maestro”, me dice, echando chispas por los ojos. “Dice que debemos poner un sueño en el corazón de las personas”.

Yunus no es solamente un visionario, y probablemente un santo; es, además, seguro, un genio. Un hombre que tuvo una idea que ha cambiado las vidas de millones de seres humanos. Y, sin embargo, no tiene esa vanidad ni esa soberbia que, muchas veces, posee a los poderosos de los que dependen miles (en su caso, millones) de personas. Es un hombre con una misión, pero no un fanático. Está seguro de lo que cree, pero no parece que tenga una gran opinión de sí mismo. Ni tampoco, por ejemplo, de George W. Bush.

“Cuando llegó el nuevo siglo,

hubo una gran corriente de buena voluntad en el mundo”, recuerda Yunus. “Había un optimismo tremendo; soñábamos con otro tipo de mundo. Por primera vez en la historia de la humanidad, todos los países se reunieron y fijaron una fecha, con los Objetivos del Milenio de la ONU, para mejorar el mundo. Queremos reducir el número de pobres a la mitad de aquí a 2015, dijeron. Y... llegó Bush. Que da marcha atrás en todo. Crea desconfianza entre la gente, desautoriza a la ONU y dice que puede ocuparse él de todo. Y así estamos hoy, en este lío del que no sabemos cómo salir”.

No se hubiera llegado a semejante lío si Bush, o más bien la gente que lo rodea, hubiese sabido entender el mundo con más sencillez. Una firme conclusión a la que llegó Yunus cuando estudiaba Economía hace 40 años en, precisamente, Estados Unidos es que las teorías complejas impiden ver la verdad. “¿De dónde nace el terrorismo? Muy fácil. De un fuerte sentido de injusticia. Puede ser injusticia religiosa, puede ser injusticia política, puede ser injusticia económica, puede ser verdadera injusticia, puede ser una injusticia imaginaria. No importa. Para mí es real, dice el terrorista. Así que reacciono ante esa injusticia y, como no tengo otra opción, como no puedo vencerte, te asusto. Contra eso no se puede luchar con armas ni bombas. Bush escogió una respuesta equivocada y, como consecuencia, ha habido más y más sangre; es decir, empezamos el siglo llenos de buena voluntad, pero ahora vemos todo ese odio. No era el momento de dedicarse a esto, sino de ocuparse de la pobreza, y Bush lo estropeó. ¡Qué oportunidad tan desperdiciada!”.

Yunus, en cambio, aprovecha todas las oportunidades que produce la inacabable fecundidad de su mente empresarial. Su aventura más reciente ha sido la creación de una empresa mixta llamada Grameen-Danone. En colaboración con el gigante francés del sector lácteo, abrirá en noviembre una fábrica en Bangladesh para suministrar un yogur muy barato, lleno de vitaminas y de hierro, a los desnutridos niños bangladesíes. “El año pasado me reuní a comer en París con el presidente de Danone, Franck Riboud, y le dije que, en mi opinión, el capitalismo estaba encerrado en una definición demasiado estrecha. Que la empresa no puede consistir sólo en hacer dinero, sino en enriquecer la vida de la gente. Que es posible disfrutar y hallar satisfacción cuando se crea una empresa cuyo principal objetivo no es hacer dinero, sino, por ejemplo, llevar agua potable a los pueblos pobres. Una empresa así sigue siendo capitalismo, pero de un tipo más amplio, más generoso y, al final –creo–, más gratificante. Hablé con Riboud de lo que yo llamo mi concepto de ‘creadores de empresas sociales’. Y respondió de inmediato. ¡De inmediato! Dijo que le parecía fascinante y aceptó, durante esa misma comida, crear Grameen-Danone. Nuestro plan es sencillo: vamos a hacer un yogur que los pobres puedan comprar. Y, si todo sale bien, pronto tendremos 50 fábricas. Cada una será capaz de cubrir sus propios costes y todos los beneficios se quedarán dentro de la compañía”.

Yunus cree –y ahora también el

presidente de Danone– que asumir estas ideas capitalistas subversivas sirve para acercar un poco más el santo grial del mundo sin pobreza. Y no es que no se haya avanzado ya mucho. No sólo en los 30 años desde que Yunus fundó Grameen, sino en los ocho transcurridos desde que obtuvo el premio Príncipe de Asturias. En conjunto, Grameen ha prestado más de 5.000 millones de dólares a los pobres. La idea más fantástica de las que ha tenido Yunus en la última década es la de la enorme empresa de móviles que ha creado y que, a su vez, ha generado un nuevo fenómeno, “las señoras del móvil en los pueblos”. Son prestatarias de Grameen que reciben teléfonos a precios especialmente bajos y los alquilan a locales. (Y en una ocasión a la reina Sofía, que llamó al Rey a España desde uno de estos móviles). No sólo ellas ganan más dinero, sino que ha revolucionado las comunicaciones rurales.

¿Cuál es la lección más revolucionaria que ha aprendido de los pobres?, pregunto a Yunus. “Lo más grande que he aprendido es que cada ser humano posee un potencial ilimitado. Esto lo tengo clarísimo. La lástima es que nos limitamos a arañar la superficie. A nuestra especie le queda mucho camino por delante. No pueder ser que tantos millones de personas nazcan en este planeta para pasarse la vida buscando qué comer. Ésa es una actividad de los animales. Pero soy optimista. Realmente creo que podemos acabar con la pobreza en el mundo. Es cuestión de invertir el mismo ingenio y el mismo empuje que hemos dedicado a acabar con injusticias políticas, enviar un hombre a la Luna o la tecnología informática en encontrar la manera de dar a los pobres la oportunidad de realizarse como seres humanos. Se trata, sobre todo, de querer lograr ese objetivo. Dar a los pobres las mismas oportunidades que hemos tenido nosotros, y ver cómo se produce el milagro”.

1998: premio de la Concordia

cuatro luchadores. Muhammad Yunus recibió un galardón compartido por “su trabajo abnegado y tenaz, y su contribución ejemplar, en áreas geográficas y en actividades distintas, al progreso y a la mejora de las condiciones de vida de los pueblos”. En la imagen posa sin chaqueta con sus compañeros de premio. (La candidatura conjunta fue iniciativa de Mensajeros de la Paz). De izquierda a derecha: el obispo misionero Nicolás Castellanos, que lucha en Santa Cruz (Bolivia) por mejorar las condiciones de vida de sus habitantes; el médico Joaquín Sanz Gadea, que ha desarrollado su carrera como ginecólogo en áreas desfavorecidas de la República del Congo, y el ex jesuita Vicente Ferrer, quien ha dedicado su vida a los desfavorecidos en la región india de Anantapur.

Más información de los proyectos de Muhammad Yunus en www.grameen-info.org, www.grameenfoundation.org y www.grameenphone.com.

* * * * *

Damià

Wednesday, October 18, 2006 7:12:45 AM

3. Nota de premsa sobre l'estat del Francolí

La canalització del tram baix del riu Francolí atempta contra el sentit comú i posa en perill la població de Tarragona i dels seus barris:

Una bona part del tram canalitzat del riu Francolí al seu pas per Tarragona presenta un estat deplorable degut a l’erosió i a la mala gestió dels espais fluvials que es fa i s’ha fet secularment a Catalunya, gestió que no respecta les zones inundables naturals i que relega les lleres de rius i rieres a mers canals de desguàs.

Llegir més...

http://www.gepec.org/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=683&mode=thread&order=0&thold=0

* * * * *

Cristina González

Tuesday, October 17, 2006 7:02:25 PM

4. DOCU-FORUM DE ATTAC EN "CAN FABRA"

Hola amig@s,

Os presentamos el ciclo de Documentales "Docu-Forum" que organiza Attac Catalunya en la Biblioteca de Can Fabra.

Habrá una mesa redonda en la que se tratarán los temas centrales de cada documental, todos ellos ligados a especulación inmobiliaria, el poder de las corporaciones como protagonistas de la actual coyuntura política, económica y social,y para finalizar se tratará la problemática relacionada con la fuga de capitales hacia Paraísos Fiscales.

* Miércoles 18 de octubre, 21 horas: situación de la vivienda en Barcelona, con el documental "El Forat"

* Miércoles 29 de noviembre, 21 horas: "The Corporation II, Planeta S.A."

* Miércoles 20 de diciembre, 21 horas: conferencia sobre Justicia fiscal y social, relacionado con la fuga de capitales a los Paraísos Fiscales, acto de la campaña estatal de Attac sobre este gran problema, pase del documental "Attac als Paradisos".


Dirección:
Segre, 24-32

08030 Barcelona

Transportes:
BUS: 11, 35, 40, 73, B-20, N-9

METRO: L1 Sant Andreu

RENFE: Sant Andreu Comtal

Parquing: Pl. Can Fabra

* * * * *

Albert Gusi

martes, 17 de octubre de 2006 11:15

5. Informació fotòpsia

Benvolguts amics

El treball de la fotògrafa Oriana Eliçabe és una fotoprojecció d'una durada de 9 minuts aproximadament. La fotoprojecció és pot veure els dissabtes de 17 a 20 h i els diumenges de 12 a 14 h i de 17 a 20 h. L'entrada és gratuïta. La sala on es projecta és un antic teatret de la parròquia, a la plaça de l'Església. L'obra Mares lesbianes és un loop, de tal manera que quan acaba, torna a començar.

El treball és ben interessant i podeu veure part de la projecció a la següent pàgina www.orianaelicabe.tk
Gràcies pel vostre interès.

Atentament,
Albert Gusi

Dep. de Cultura

Ajuntament de Castellbisbal

* * * * *

Damià

Tuesday, October 17, 2006 9:42:38 AM

6. Els ecologistes a favor dels Agents Forestals de Catalunya

GEPEC-EdC, SEOBirdlife, la Federació Ecologistes de Catalunya i DEPANA donen total suport al Cos d’Agents Rurals (Forestals) davant el projecte de decret que vol retallar-los les funcions de protecció de la natura:

Membres del cos d’agents rurals i CCOO estan fent una campanya de mobilitzacions reivindicatives per protestar contra la decisió del Govern de retallar el decret que ha de fixar el reglament d’aquest cos. La retallada consistiria, entre d’altres limitacions, en treure’ls la capacitat per investigar delictes mediambientals, fet que els signants d'aquesta nota de premsa qualifiquem com un error molt greu.

Llegir més...

http://www.gepec.org/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=682&mode=thread&order=0&thold=0

* * * * *

Plataforma Aturem la Guerra

lunes, 16 de octubre de 2006 10:11

7. Xerrada-debat amb ponent del Líban, aquest dijous, 19 d'octubre · Assemblea · Nova Web

1. Xerrada-debat

Sodepau, la Xarxa d’Enllaç amb Palestina i la Plataforma Aturem la Guerra us convidem al següent acte:

Sota la terra del Líban 1500 persones es pregunten: per què?

Xerrada a càrrec del Sr. Salah Salah

(Director del Centre de Comunicació Social AJIAL de Beirut)

Dijous 19 d’octubre a les 19:00

Seu de les Federacions d’ONGs.

C/ Tàpies 1-3

Metro Paral.lel Línia 3

Targetó per a la seva difusió.

2. Propera Assemblea de la Plataforma

La propera assemblea serà el dijous, 26 d’octubre, 19,30h, al local de Sodepau (Passatge del Crèdit 7, pral.)

Parlarem de futures activitats de la Plataforma, incloent propostes de xerrades-debat, sobre temes com l’Islam polític; pacifisme i la violència; el paper de les forces d’intervenció…

3. Nova web

La nova web de la Plataforma Aturem la Guerra ja està activa.

Està dissenyada com una eina més àgil per a les nostres mobilitzacions i el nostre treball de difusió.

A l'utilitzar una nova tecnologia, el sistema lliure Drupal, amb la possibilitat de compartir la feina entre diverses persones, fa més fàcil mantenir la web actualitzada que la versió anterior. L'últim afegit han estat fotos de l'acció del 4 de juliol (secció Galeries d'imatges )

Encara li falten bastants coses, i segur que caldrà fer uns retocs. Es poden enviar suggeriments a info@aturemlaguerra.org o fer servir del full de Contacte.

Esperem que la web sigui d’utilitat. Consulteu-la: www.aturemlaguerra.org

* * * * *

infobaix

Monday, October 16, 2006 9:14:29 PM

8. Infobaix octubre 06

hola gent!!

arriba l'infobaix d'octubre, el butlletí contrainformatiu del baix llobregat

aquest és el sumari d'aquest mes :

-aprovació del pla d'acció ambiental a Sant Feliu

-pla estratègic: mateix plantejament, mateixes solucions (corbera)

-entrebastidors: la revista precària de la vila d'esplugues

-jornades ciutadanes per defensar Olivaretes (viladecans)

-funeral de l'espai agroforestal mas llui 2 (sant just)

-manifestació pel desallotjament de la krispa (cornella)

per la dificultat d'enviar l'arxiu en pdf per correu electrònic, l'infobaix te'l pots descarregar des d'indymedia barcelona:

http://barcelona.indymedia.org/newswire/display/277755/index.php

directament a:

http://barcelona.indymedia.org/usermedia/application/8/infobaoct2.pdf

passa-ho a qui creguis q li pot interessar!

al butlletí no hem pogut incloure les jornades de suport als centres socials okupats, q es farà el dissabte 21 d'octubre al cso toxics (kny).

aquest és el programa

10:30: plantada de xiringuitos informatius, distris i expos.

13:00: presentació de les jornades + actuacio: Edurne

14:00: dinar solidari-5euros: paella amanida-postre-café.

16:00: passi video: La chispa que prende la mecha

16:30: donem veus als centres socials okupats.(Convocatoria de nivell nacional )

21:00: cerca cso’s + sorpresa

23:00: concert – 3 euros ANTITANK-TOCHO-De angry manifiesto-Empuñando una espada

envia les teves aportacions a infobaix@sindominio.net

* * * * *

Manuel Franquesa

Monday, October 16, 2006 8:58:12 PM

9. THE DHL VERITAT: Nuestro granito de arena hacia la movilidad sostenible dánoslo hoy..."

Hola todas y todos

¡A ver si hoy mi servidor no os envía este mensaje --como el otro día-- como huevos (por docenas)!

Llegó a esta humilde redacción --con sede ocupante en los frondosos y pijos montículos de Castelldefels-- una nota que probablemente no sirva para nada hasta el agua antes de que el agua empiexe a inundar la cubierta del TITANIC (1ª Clase Preferente):

De todos modos la copio y pego, aunque sea para que el día que me toque estirar la pata lo pueda hacer medianamente relajado.

Dice así:

From: "Merc M"

Date: October 11, 2006 5:53:37 PM CEST

Subject: nuestro granito de arena hacia la movilidad sostenible

Estimados amigos,

Durante la semana de movilidad sostenible el ayuntamiento de Castelldefels anunció en sus boletines propagandísticos, la creación de una web donde la gente podría contactar para compartir coche en sus viajes o en sus trayectos habituales.

He comprobado que de momeno esta inicativa realmente existe. Para acceder hay que ir a la página del ayuntamiento donde encontramos la sección: compartir coche ( www.castelldefels.compartir.org ) Esta página no es más que un link localizado de la web general: www.compartir.org , que ya esxiste hace algunos años, y que dispone de una extensa base de datos, no sólo de Catalunya si no de prácticamente los 5 continentes.

A falta de una buena oferta de transportes púbicos y mejores políticas e inciativas de nuestros gobernantes que fomenten su uso, en detrimento de la utilización indiscriminada e irracional del coche párticular, y conocedora de vuestra sensibilidad medioambiental, os pido que en la medida de vuestras posibilidades, participeis en la divulgación de la existencia de esta web entre la gente, especialmente en nuestra ciudad y nuestra comarca, que andan muy necesitadas de este tipo de servicios. Ya sabeis cual es el primer precepto del pensamiento ecosolidariio:
"Piensa globalmente, actúa loca(l)mente".

Gracias y un saludo a todos

Mercè

* * * * *

paremoselcaufec

Mon, 16 Oct 2006 17:02:42

10. Què passa? Què passa?... Que no tenim cases??????

L'estat espanyol té el major parc immobiliari de tota europa, i el ritme de construcció més elevat, podent arribar segons els indicadors a 1 vivenda per cada 2 habitants entre el 2000 i 2005 (axís com és l'estat de la UE a on l'accés a la vivenda és més difícil).

Existeixen al voltant de 3 milions de vivendes buides, i a l'any 2005 es van construir gairebé 1 milió més.

Aquet ritme de construcció, que a més desplaça el model de construcció en alçada al d'expansió horitzontal en respondre en molts casos a la creació de novas urbanitzacions de cap de setmana per a fugir de la ciutat, o fins i tot de descans de gent gran de l'europa del nord (camp de golf sempre inclòs, of course!), la proliferació de “ciutats de vacances”,etc., i totes les infrastructures que s'estenen pel territori, ens porta també a batre un altre record: el de major creixement (juntament amb irlanda i portugal) de la superfície total artificial.

I mentre amb el totxo i l'asfalt destrueixen i s'apropien del territori (al qual ens veten l'accés), els beneficis de bancs i caixes d'estalvi van créixer a la darrera dècada entre un 16 i un 20%.

De fet, les entitats financeres són un dels principals beneficiaris i instigadors de l'especulació immobiliària: el 80% de les empreses no financeres participades per caixes catalanes són immobiliàries, i no existeix cap immobiliària o constructora gran que no participi a 1 o diversos bancs. Sense oblidar que que els bancs tenen en la actualitat més de 350 milions de m2 de sòl, alimentant la pujada del preu del sòl, el factor suposadament més determinant en l'elevat preu de la vivenda.

Però el negoci immobiliari dóna per a molt, així que tenim també a promotores, constructores, gestories, i, per suposat, l'important aport dels mitjans de desinformació, venent-nos contínuament les bondats d'aquest sistema, i amagant i tergiversant qualsevol lluita contra ell.

I TOTS ELLS ES REUNEIXEN A BARCELONA!!, (capital de l'especulació, on sinó??), per a mostrar els seus negocis, lo bé que els hi va, i continuar fent més, comptant amb la inestimable ajuda dels “nostres” ajuntaments, que vindran també a vendre'ns al millor postor (per ells, clar).

Destrueixen els nostres barris, les nostres comarques, el territori, i ho intenten amb les nostres vides…… i encara deixarem que vinguim a celebrar-ho?

Manifistació contra el 10 aniversari del Barcelona Meeting Point

Dissabte 11 de Novembre (atenta a la hora i lloc)

Portem las nostres lluites en defensa del territori i contra l'especulació.

Què passa? Què passa?

Que a barcelona es reuneix la mafia!!!!

* * * * *

Missatgera

Monday, October 16, 2006

11. El Ministerio de Vivienda bloquea visita de la ONU

Enviat per Taller V.I.U. el dj, 12/10/2006 - 18:10. http://www.bcnviu.org/

Os hacemos llegar la información según la cual el Ministerio de Vivienda lleva dos años bloqueando la visita del relator especial de vivienda de la ONU, impidiendo de facto su visita para evaluar la situación de la vivienda en España.

Comunicado del Observatorio DESC (Derechos Económicos, Sociales y Culturales):

EL OBSERVATORIO DE DERECHOS SOCIALES CUESTIONA LA FALTA DE COMPROMISO DEL GOBIERNO ESPAÑOL CON NACIONES UNIDAS EN MATERIA DE DERECHO A LA VIVIENDA

Barcelona, 11 de octubre de 2006

Desde hace más de dos años, distintas organizaciones venimos presionando al Gobierno central para que acepte la solicitud del Relator Especial de Naciones Unidas para el Derecho a la Vivienda de realizar una misión oficial en el conjunto del Estado español. El objetivo de esta misión sería evaluar el grado de cumplimiento por parte de los poderes públicos de los derechos habitacionales consagrados en la Constitución y en los tratados sobre derechos humanos ratificados por el Estado.

Tras reiteradas peticiones, el Gobierno accedió finalmente a que la misión tuviera lugar en el segundo semestre de 2006. Sin embargo, cuando faltan tres meses para que acabe el año, la ausencia de fechas concretas pone en grave riesgo su realización ya que la preparación de un evento de esta embergadura requiere necesariamente de tiempo. Sin esos meses previos es formalmente imposible para la Relatoría realizar una visita oficial.

En segundo lugar, para cumplir con su cometido de supervisión del cumplimiento del derecho a la vivienda, el viaje en misión oficial de un Relator Especial exige la participación y acompañamiento activo de las organizaciones sociales y de los colectivos afectados por la actual situación de emergencia habitacional. Por lo tanto, es igualmente importante que las organizaciones conozcamos la previsión de fechas que esté estimando el Gobierno español.

La suspensión de la Cumbre de Ministros de Vivienda de la U.E. es razón de más para agilizar otros mecanismos que permitan evaluar el compromiso de los poderes públicos con derechos habitacionales jurídicamente reconocidos.

En consecuencia, exigimios al Gobierno español que, para evitar la frustación de la misión oficial, dé pronta concreción a su fecha de realización y haga honor, así, a su declamado compromiso con Naciones Unidas y con los mecanismos internacionales de protección de los derechos humanos.

Observatori de derechos sociales, DESC

www.descweb.org

* * * * *

info revolta global

Sunday, October 15, 2006 9:53:50 AM

12. Novetats web Revolta Global octubre '06

Hem publicar articles sobre realitats internacionals (Brasil, França, Líban...), sobre el canvi climàtic, problemes laborals (SEAT), hem analitzat el pacte de pensions 2006, hem recuperat la figura d'Ernest Mandel i hem visitat la realitat local de les dones de l'eixample esquerra.

No deixis de visitar-nos a www.revoltaglobal.net

“Lula ha estat una gran decepció, però Alckmin és encara molt pitjor”

12 d'octubre de 2006. Entrevista a Michel Löwy

El sociòleg Michel Löwy és probablement l’intel·lectual brasiler de més prestigi a nivell internacional. La seva valoració del govern de Lula és molt dura: “Ha predominat el continuisme, l’orientació liberal, [...]".

Una amenaça per al futur dels i les joves treballadors

12 d'octubre de 2006. Pacte de pensions del 2006.

El pacte de pensions, assolit per sindicats majoritaris, patronal i govern, ja té definits els grans trets del seu perfil. És a aquests als quals me’n referiré en aquesta anàlisi, [...]

Contra la violència de gènere

11 d'octubre de 2006.Moviment veïnal a l’esquerra de l’Eixample.

A voltes, l’espai de trobada que representa la Festa Major d’un barri pot ser també un marc adient per a la reivindicació o la conscienciació social. Aquest és el cas de l’Esquerra de l’Eixample de Barcelona. [...]

Recuperar a Ernest Mandel

11 d'octubre de 2006

Después de un largo e inmerecido ostracismo que denotaba, más que cualquier otra cosa, las propias miserias de la izquierda (marxista), nos han llegado dos aportaciones sobre Ernest Mandel que, antes que nada, atenúan nuestras debilidades y, refuerzan el discurso marxista revolucionario.

La lluita per la readmissió dels acomiadats/des de SEAT

10 d'octubre de 2006

Vuit mesos des de l’aprovació de l’ERO a SEAT, Volkswagen UGT i CCOO van anunciar que durien a terme, a principis de setembre, l’avanç de la readmissió d’unes desenes de treballadors/es acomiadats (...)

El canvi climàtic: el repte més gran de la humanitat?

10 d'octubre de 2006

Sigui o no “el més gran”, és indubtablement un dels problemes més importants i, alhora, per les seves arrels tan profundes i el seu enorme abast, més difícils d’abordar.

França: moviments en el si de les esquerres

9 d'octubre de 2006

Finalment, tres candidats es disputaran la investidura del Partit socialista de cara a les properes eleccions presidencials (...). D’una altra banda, el Consell Nacional del PCF ha tingut dos dies de debats a propòsit de l’estratègia a seguir el 2007.

Dona, comunista, libanesa

9 d'octubre de 2006. Entrevista a Marie Nassif-Debs.

Membre del Buró Polític del Partit Comunista libanès (PCL), al qual va adherrir l’any 1967. En aquesta entrevista ens parla de la posició del seu partit, concretament pel que fa a Hezbol·là.

veure més a www.revoltaglobal.net

* * * * *

Damià

Sunday, October 15, 2006 11:09:04 AM

13. Judici a un funcionari d’Agricultura per la destrucció d’una zona humida al Delta de l’Ebre

SEO/BirdLife i GEPEC- Ecologistes de Catalunya volem cridar l’atenció sobre:

El proper dimarts 17 es fa un judici al jutjat penal de Tortosa, per la destrucció d’una zona humida al Delta de l'Ebre feta fa uns tres anys i mig.

Llegir més...

http://www.gepec.org/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=681&mode=thread&order=0&thold=0

* * * * *

Damià

Sunday, October 15, 2006 7:26:03 AM

14. El GEPEC-EdC veu amb preocupació l'increment d'antenes de mòbils de tercera generació a Catalunya

Abans de res, cal qüestionar-se qui té la potestat de decidir que cal introduir a la força una tecnologia, l'UMTS, que implicarà encara més radiació que la telefonia GSM existent.

Llegir més...

http://www.gepec.org/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=680&mode=thread&order=0&thold=0

* * * * *

Manuel Franquesa

Sunday, October 15, 2006 1:47:25 AM

15. LA VERITAT Nº 402

Hola todas y todos

Acabamos de colgar (perdón) una querella presentada por las suecas más despampanates de Europa contra el ruido de los aviones por una entidad sueca similar a nuestra AENA, pero en rubia, en http://www.amics21.com/laveritat/402.htm

Y, como postres, en la misma veritat, una sabrosona carta de Terry Jones a George W. Bush, que ipso factum hemos traducido al castellano para que no perdamos el tiempo en hipotecas centenarias

Atentamente, les deseo mucha Salud & Humor

Manel

* * * * *

Damià

Friday, October 13, 2006 7:09:00 AM

16. Augmenta el rebuig polític i social al MTC

Augmenta el rebuig polític i social a les comarques meridionals per la construcció del magatzem temporal centralitzat de residus radiactius:

El fet que diferents ajuntaments de diversa composició política hagin aprovat recentment una moció posicionantse en contra de la hipotètica instal•lació de l’anomenat Magatzem Temporal Centralitzat (MTC) que té com a objectiu per albergar els residus radioactius d’alta activitat generats per totes les centrals nuclears de l’estat espanyol a les comarques meridionals, demostra el creixent rebuig político-social a la pretensió d’ENRESA.

Llegir més...

http://www.gepec.org/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=679&mode=thread&order=0&thold=0

* * * * *

Manuel Franquesa

Friday, October 13, 2006 2:47 AM

17. Recordatorio & Reclamación de la Virgen del Pilar de Zaragoza Nº1 contra AENA del año pasado (2005)

Repito lo mismo un ano después, rogándoles me den respuesta a las mismas preguntas de antaño:

From: Servicio de atención e información medioambiental de Barcelona

To: Manuel Franquesa Voneschen

Sent: Tuesday, November 29, 2005 9:21 AM

Subject: Nuevo Diseño del Espacio Aéreo (TMA)

Barcelona 29 noviembre 2005

Estimado /a Sr. / a:

A partir del día 27 de octubre de 2005 se han empezado a aplicar unas nuevas rutas motivadas por la entrada en funcionamiento del nuevo TMA (nuevo diseño del espacio aéreo).
Este TMA y las nuevas rutas que ahora existen son las que deberían haber entrado en funcionamiento con la inauguración de la tercera pista el 30 de septiembre de 2004.
Todo lo relacionado con el nuevo modo de operar en el aeropuerto es el fruto de las decisiones tomadas en el único foro con capacidad de aprobar o modificar estos supuestos, que es la CSAAB (Comisión de Seguimiento Ambiental de las Obras de Ampliación del Aeropuerto de Barcelona) donde están representados el Ministerio de Fomento (DGAC), el Ministerio de Medio Ambiente, la Generalitat de Catalunya (Política Territorial y Medi Ambient), Ayuntamientos de Barcelona, El Prat, Sant Boi, Viladecans, Gavá, Castelldefels y Aena.

Antes de la entrada de este nuevo TMA y con la pista inaugurada, dentro del marco de la CSAAB, se aprobó un modo de operar transitorio hasta la entrada en funcionamiento del nuevo TMA, con la utilización de la pista transversal, que ha durado hasta el día 27 de octubre.
Durante este tiempo, se creó un grupo de trabajo formado por técnicos de distintos Ayuntamientos y Aena que han presentado propuestas de rutas para la minimización del impacto sonoro.

Las propuestas de este grupo de trabajo se han llevado a la reunión de la CSAAB del día 14.11.2.005 y las conclusiones han sido las siguientes:

Acuerdo medioambiental de promover las obras necesarias con un plazo de ejecución de 9 meses aproximadamente y que darán comienzo en cuanto el trámite administrativo esté resuelto. Está previsto que comience en diciembre. La inversión está cifrada en 12,7 millones de € (que realizará Aena en su totalidad) y servirá para poder proceder a operar con un cambio de rol de pistas. De forma que se mejore la afección sonora de la población. Es decir:

Conf. Oeste diurna (preferente) Conf. Este diurna (condiciones meteorológicas adversas) Conf. Este nocturna (preferente) Conf. Oeste nocturna Arribadas 25R 07L 02 o en su caso por 07L (cuando no pueda usarse la anterior) 25 L Despegues 25L con giro de 60º hacia el mar. (* que despegarán por la 25R) 07R (*que despegarán por la 07L) 07R (* que despegarán por la 07L) 25 L (* que despegarán por la 25 R)

¿?

NOTA:
(*) Excepto aviones que requieran un recorrido de despegue mayor que por la 3ª pista.
Acuerdo en su conjunto con un posicionamiento en contra del Ayuntamiento de Castelldefels en lo relativo a las configuraciones ESTE.

Puntualizando o reiterando lo expuesto, Aena manifiesta que no aprueba ni desaprueba el modo de operar el aeropuerto. El único foro con capacidad de decisión en la implantación, anulación, o modificación de los actuales procedimientos de despegue o aterrizaje es la CSAAB y Aena no toma decisiones unilateralmente.

Lamentamos los inconvenientes que esta situación les pueda causar y les seguiremos informando de los cambios que se vayan produciendo.

Atentamente,
Servicio de Atención e Información Medioambiental del Aeropuerto de Barcelona"R

* * * * *

Formacio sci

Thursday, October 12, 2006 9:58:42 AM

18. CICLE OCTUBRE-GENER IRAN-IRAK: Petroli, aigua i geostratègia. Dos països i un mateix destí

Benvolguts i Benvolgudes,

Us convidem al proper cicle que el SCI organitzarà a partir del proper divendres 20 d´Octubre.
Per qualsevol informació si us plau contacteu amb nosaltres.

Salutacions
Adriana
--
Adriana Pastor Granell

Responsable Àrea de Formació del SCI Catalunya

C/ Carme 95 baixos. Barcelona. Spain. Tel +34.93.441.70.79 fax +34 93.441.70.18

http://www.sci-cat.org/

* * * * *

Àngels Tomás

Thursday, October 12, 2006 7:09:20 AM

19. Reunió estatal preparatòria de la contracimera de l' OTAN - 28 d'octubre de 2006 a Sevilla

ASAMBLEA INTERNACIONAL DE ORGANIZACIONES Y MOVIMIENTOS CONTRA LA

GUERRA Y LA GLOBALIZACIÓN NEOLIBERAL

Convoca: FORO SOCIAL DE SEVILLA

Ante la reunión prevista en Sevilla los próximos días 7 y 8 de Febrero de 2007 de los Ministros de Defensa de la OTAN, el Foro Social de Sevilla convoca a una Asamblea Internacional Preparatoria a todas las organizaciones y movimientos contra la guerra y la globalización neoliberal para el próximo 28 de Octubre en Sevilla. El objetivo de esta convocatoria es doble:

* primero, preparar conjuntamente las movilizaciones y actos contra la celebración de esta Cumbre de Ministros de la Guerra, como rechazo popular y de los movimientos sociales y políticos al brazo militar de la globalización capitalista. Con este motivo, el Foro Social de Sevilla ha publicado un Manifiesto de Convocatoria Internacional a la movilización en Sevilla contra la OTAN que proponemos para su debate.

* segundo, discutir problemas y coordinar acciones y propuestas del conjunto del movimiento que, tanto dentro como fuera del Estado Español, rechaza y combate el neoliberalismo capitalista y su cara policial, la globalización armada y su filosofía de guerra infinita. Por tanto, convocamos también este encuentro para continuar y desarrollar la agenda organizativa y política del movimiento antiglobalización y recuperar potencial de coordinación y movilización.

Para organizar la asistencia a esta Asamblea del Movimiento Antiglobalización en Sevilla (28 de Octubre) y de cara a permitir el envío de materiales, propuestas y consultas previas, el Foro Social de Sevilla dispone de esta dirección de correo electrónico:

infoencuentro@forosocialsevilla.org

Próximamente, concretaremos en forma de propuesta distintos aspectos relativos a organización, funcionamiento y metodología de trabajo de este Encuentro.

¡CONTRA LA OTAN, CONTRA LA GLOBALIZACIÓN DEL CAPITAL Y LA GUERRA!

¡OTRO MUNDO ES POSIBLE!

FORO SOCIAL DE SEVILLA

Cómo llegar

http://www.forosocialsevilla.org/spip.php?article22

Manifiesto:

Movilización Internacional contra la OTAN

Jueves 17 de agosto de 2006, por Foro Social de Sevilla

Los ministros de Defensa de la OTAN se reunirán en Sevilla los días 7 y 8 de Febrero de 2007. El Foro Social de Sevilla convoca a la movilización internacional contra la presencia de esta organización, brazo militar en la estrategia de dominación mundial que llevan a cabo las grandes potencias capitalistas occidentales. Nos dirigimos a mujeres y hombres de los movimientos sociales, activistas por la paz y contra el militarismo y militantes contra la globalización neoliberal y les convocamos a unirse a una convocatoria que quiere evitar la presencia en Sevilla de esta siniestra institución militar y, si finalmente acudieran, a organizar un espacio masivo de repudio y de confrontación política en respuesta a la amenaza, intimidación e injerencia violenta que la OTAN ejerce contra los estados, los pueblos y los ciudadanos en general.

Con el Tratado de Washington (1949) nació una alianza militar que decía ser defensiva, en el contexto mundial de la "Guerra Fría". Sin embargo, después de desaparecida la URSS y el antiguo Pacto de Varsovia, la OTAN definió su Otan NOampliación hacia el Este, llegando incluso a prever la integración de Israel, ha aumentado sus gastos militares hasta representar el 70% del total mundial y se reforzó con un Nuevo Concepto Estratégico que justifica sus intervenciones más allá del espacio noratlántico. Los EE.UU. y sus aliados occidentales comandan un proyecto de control imperialista a escala planetaria, al servicio de las grandes corporaciones transnacionales, y promueven una extensión del capitalismo que carece de brújula moral y de límites éticos, jurídicos o geográficos. No obstante, este despliegue de hegemonía y dominación, de íntima sinergia entre capitalismo e imperialismo, no se halla suspendido en el aire, sino que se sostiene e impulsa en un entramado político y económico en el que están, además de la OTAN, el Banco Mundial, el G-8, la OMC, el FMI y el Foro Económico de Davos, una arquitectura institucional que diseña y ejecuta la permanente militarización del mundo y la expansión ilimitada de su compleja maquinaria de beneficio y expolio. La OTAN es el dispositivo militar de los gobiernos que planificaron y realizaron las guerras de los Balcanes y del Golfo, los responsables de las ocupaciones genocidas de Afganistán, de Palestina, de Iraq, y que amenazan ahora también a Irán con la agresión nuclear, en una violación constante de la Carta de las Naciones Unidas y de las normas democráticas más elementales.

La OTAN es la formulación filosófica e instrumental de los amos del mundo para, en nombre de la llamada "comunidad internacional" invadir pueblos a donde llevan la barbarie y el caos, asesinando por miles a mujeres, a niños, a hombres, una coalición belicista de gobiernos auspiciados por comerciantes y guerreros, impulsora de carnicerías perpetradas contra naciones al margen de toda legalidad internacional, con el objetivo de apropiarse sus recursos económicos y desarticular políticamente sus sociedades, en un alarde de desprecio a los valores jurídicos y morales que están en la base de las relaciones entre los pueblos y de los derechos humanos universales. La OTAN figura en un lugar de honor en el diccionario de las invasiones imperialistas, de la diplomacia de los cañones, del terrorismo de estado ejecutado en las montañas de Afganistán, en las calles de Bagdad, en Cisjordania, ofreciéndonos hoy esas visiones apocalípticas de pavorosa destrucción y dolor inefable. La OTAN es el instrumento para la definición de los contornos del mundo como un inmenso protectorado y para la extensión de un paradigma de globalización neoliberal que expolia y empobrece a los pueblos y destruye la naturaleza.

Asistimos en estos días al terrible drama de los pueblos palestino y libanés. El estado de Israel, con la connivencia y con el silencio cómplice de los gobiernos occidentales, destruye con un diluvio de misiles Líbano y continúa arrasando y asesinando impunemente en los territorios palestinos de Gaza y Cisjordania. Y ya están proponiendo que la OTAN pueda ser la organización militar que tome el relevo genocida de Israel, ayudando y legalizando esa destrucción y toda esa barbarie criminal.

Andalucía es una escala fundamental en la lógica imperialista que parte de Washington y llega a Tel Aviv. Aquí se mantienen los enclaves coloniales y militares de Gibraltar, Rota y Morón y es por esta importancia estratégica que han elegido a Sevilla. Por ello anunciamos que les repudiaremos moral y políticamente. Deseamos amargarles la reunión. El discurso de la guerra contra el terrorismo es el miserable argumento que invocan para el terrorismo de la guerra infinita que practican.

El Foro Social de Sevilla llama a la movilización internacional en Sevilla los días 7 y 8 de Febrero de 2007. Convocamos para decir, como se viene haciendo desde Seattle, Porto Alegre, Génova y también Sevilla en Junio de 2002… que los ciudadanos, los trabajadores, los pueblos, volvemos a la carga, que hemos de seguir reagrupándonos, organizándonos, acumulando experiencia y que cambiaremos la relación de fuerzas.

Exigimos desde este momento la retirada de las tropas españolas de Afganistán, mantenidas e incrementadas por el Gobierno Zapatero, objetivo inexcusable y legitimo, en coherencia con la lucha en virtud de la cual conseguimos las retiradas de las fuerzas militares que el Gobierno Aznar envió a Iraq.

Exigimos igualmente la reiterada del embajador español en Israel y la ruptura de relaciones diplomáticas con ese gobierno terrorista.

Mantendremos la reivindicación de que se desmantelen las bases militares extranjeras que existen en Andalucía, Rota y Morón.

Para promover la coordinación de las movilizaciones y la mayor participación posible del conjunto del movimiento antiglobalización y contra la guerra, el Foro Social de Sevilla convoca a una Asamblea Preparatoria de las movilizaciones de Febrero. Esta Asamblea de los movimientos se realizará en Sevilla durante la última semana del próximo Octubre.

Desde Sevilla, este es un nuevo llamamiento a la conciencia del mundo, a Jornadas de lucha y de debate, de resistencia y participación. Convocamos a la acción para exigir la disolución de la

OTAN y acabar con las guerras imperialistas y con la mercantilización del mundo, a la movilización popular contra el terror, por la esperanza, para que prevalezcan el honor y el decoro del mundo, a favor de un porvenir democrático que sea digno de las generaciones venideras.

* * * * *

Damià

Thursday, October 12, 2006 2:50:43 PM

20. Declaració de Querol per les Terres del Gaià

El proppassat dissabte 30 de setembre a la Casa del Poble de Querol, fèiem la IIa. TAULA-FORUM de persones i d'entitats, amb il•lusió i responsabilitat de treballar per la nostra causa comuna, el Gaià. Vam trobar-nos i acordàrem estratègies vers el nostre futur comú veïns de tota la Conca, persones i representants d'entitats des de Santa Coloma de Queralt fins a Tamarit, amb un ampli ventall d'idiosincràsies, des d'ecologistes a caçadors, passant per pagesos i artistes, excursionistes i escriptors, científics i estudiosos, professors, ciutadans...

Per llegir la declaració de Querol premeu aquí.

http://www.gepec.org/ftp/declaracioquerol.pdf

* * * * *

Vicenç Roig

Thursday, October 12, 2006 12:45:11 PM

21. Bases directrius connectivitat

El proper dimarts, 24 d´octubre del 2006, a les 6 de la tarda, a la Sala d´Actes del Departament de Medi Ambient (Diagonal, 525, 1a planta) es realitzarà l´acte de presentació de les bases per a les directrius de connectivitat ecològica de Catalunya.

Cal confirmació per a l´assistència: Sra. Sílvia Oliveras Tel. 93 444 51 75

Vicenç Roig

* * * * *

amparo salvador villanova

Thursday, October 12, 2006 8:30:29 AM

22. Irán: siete mujeres condenadas a muerte por lapidación

Las noticias que este año llegan de Irán sobre la Pena de Muerte son muy preocupantes. Las ejecuciones continúan a un ritmo alarmante. Según informes un hombre y una mujer habrían sido lapidados en mayo y continúa el asesinato judicial de menores. Amnistía Internacional ha tenido noticia de al menos 108 ejecuciones, pero la cifra real podría ser mucho mayor.

En estos momentos, siete mujeres corren el riesgo de morir lapidadas, algunas de ellas de forma inminente. El artículo 83 del Código Penal iraní es el que describe su delito: adulterio, y su castigo: pena de muerte mediante lapidación.

Con esta campaña, Amnistía Internacional se quiere sumar y quiere apoyar al esfuerzo de un grupo de mujeres activistas, abogadas, defensoras, periodistas, etc que dentro del país están trabajando para terminar con la lapidación.

Pide la inmediata conmutación de la pena de muerte por lapidación de estas siete mujeres y la abolición total de la pena de muerte en Irán por ser un trato cruel, inhumano y degradante y una violación del derecho a la vida.

¡Actúa!
http://www.es.amnesty.org/actua/acciones/iran-siete-mujeres-condenadas-a-muerte-por-lapidacion/

http://www.es.amnesty.org/especial/lapidacion-iran/firma.php

* * * * *

Damià

Thursday, October 12, 2006 12:05:09 AM

23. Informe de Recollida Selectiva al Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre (2001-2005)

GEPEC-EdC presenta davant l'opinió pública, l'Agència de Residus i el Departament de Medi Ambient, l'Informe de Recollida Selectiva (2001-2005) als municipis més habitats del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre. Adjuntem els enllaços a la carta adreçada als responsables de Medi Ambient, a l'Informe complet, als gràfics, i transcrivim el comunicat de premsa sobre l'Informe.

Llegir més...

http://www.gepec.org/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=673&mode=thread&order=0&thold=0

* * * * *

"FLG"

Wed, 11 Oct 2006 23:01:55

24. XXè Aniversari de la Coordinadora Gai-Lesbiana

Benvolguts i benvolgudes associades i simpatitzants,

Us fem arribar el programa complert de la coordinadora pel vostre coneixement.

La Junta de Flg


PENSANT EN FUTUR

Jornades XX Aniversari Coordinadora Gai-Lesbiana de Catalunya

(1986-2006)

Barcelona, del 16 al 21 d’octubre.

Entrada lliure


1986 va ser l'any de l'inici d'una gran aventura de solidaritat, de compromís i servei a la comunitat homosexual: la Coordinadora Gai-Lesbiana. Hem treballat de valent durant tots aquests anys en qüestions de drets, de lluita contra la sida i de visibilitat i normalització social, tot oferint suport i assistència a la nostra comunitat i col·laborant activament amb la resta dels moviments socials i polítics. I així hem complert vint anys amb molts dels nostres objectius assolits: una societat que ha canviat substancialment pel que fa a la percepció de l'homosexualitat, una situació legal òptima i una comunitat orgullosa. Això ens ha d'aportar la serenitat necessària per a deliberar sobre aquesta nova situació en tant que comunitat i també com a moviment associatiu, sobre el futur immediat, sobre els nous reptes, sobre aquells problemes encara no solucionats, sobre realitats ocultes dins del col·lectiu LGTB. Ara cal una reflexió que ens permeti avançar-nos a possibles riscos o amenaces, o sobre els canvis estructurals de les nostres entitats, sempre pensant en futur.

Atonio Guirado

Secretari General


Programa
Actes a la Sala de Conferències de les Cotxeres de Sants, Carrer de Sants, 79. Metros L1 i L5, Plaça de Sants


Dilluns 16

SESSIÓ d’APERTURA, 19h

Salutació a càrrec de Màrius Tàrraga, responsable del Programa per la Igualtat del Col·lectiu gai, lesbià i transsexual de la Generalitat de Catalunya.

Paraules del Dr. Bonaventura Clotet, president de la Fundació de Lluita contra la SIDA i de Isabel Franc, escriptora.


CONFERÈNCIA, 19h30m

Adolescència i homofòbia.

Presentació del estudi “Homofòbia al sistema educatiu”, a càrrec de Belén Molinuelo, antropòloga, membre de COGAM-Educación.

Organitzen: INCLOU Gais i lesbianes en l’Educació i Grup Jove de Gais i Lesbianes de Catalunya


Dimarts 17

COL·LOQUI, 19h30m

Altres veus / Noves veus

Per primera vegada parlen representants d’altres col·lectius GLBT

Marcel Munné, de PLAN B Col·lectiu Pro-Drets per a les Persones Homosexuals amb Discapacitat Intel·lectual.

Esteban Caussa de la Asociación de Discapacitados Gays

Nadia Aroca, membre del GAG: “Present i futur de les persones transsexuals”

Josep Mª Raduà: “Quin futur per a la gent gran lgbt?”

Òscar Perez: “Present i futur de les persones lgbt cegues”

Organitza: Federació d’associacions Coordinadora Gai-Lesbiana de Catalunya


Dimecres 18

CONFERÈNCIA, 19h30m

Altres raons per a emigrar

A càrrec de Roberto Labandera, Diputat al Parlament de Catalunya pel PSC

Organitza: ACATHI, Associació Catalana d’Homosexuals, Bisexuals i Transsexuals Immigrants.


Dijous 19

CONFERÈNCIA, 19h30m

Comunitat homosexual i VIH/SIDA: quin futur?

A càrrec de Dan Wohlfeiler, membre del California HIV/STD Prevention Training Center (EEUU), introductor dels tallers de sexe més segur al nostre país a finals dels anys vuitanta.

Organitza: Gais Positius


Actes al Palau Robert

Passeig de Gràcia, 107, Metro L3, Diagonal.


Divendres 20, a les 19h30m

Paraules de Xavier Rubert de Ventós, filòsof i escriptor

Acte central.

TAULA RODONA

“Pensant en futur”

Intervenen els directors de les revistes Gay Barcelona: David Bigorra, Nois:

David Martí, Sales: Cecilia Diaz i Zero: Miguel Angel López; OlgaViñuales, doctora en antropologia i autora de “Identidades lésbicas” (Ed. Bellaterra) i Antonio Guirado, secretari general de la Coordinadora Gai-Lesbiana.

Organitza: Federació d’associacions Coordinadora Gai-Lesbiana de Catalunya


Dissabte 21

CONFERÈNCIA, 12h

Un futur rosa per a l’Església?

A càrrec de Pilar Yuste, teòloga i psicòloga.

Organitza: Associació Cristiana de Gais i Lesbianes (ACGIL)


CONFERÈNCIA, 18h

“Contra el desamor una falsa alternativa: soledat o parella”

A càrrec de Ignacio Díaz Carvajal, psicòleg i col·laborador de la revista Zero.

Organitza: Grup d’Amics Gais (GAG).


CLOENDA, 20h

Acte de reconeixement a tot el voluntariat dels serveis de la federació

Coordinadora Gai-Lesbiana de Catalunya


Salutacions de diverses organitzacions lgbt de Catalunya.

Salutació de Beatriz Gimeno, presidenta de la FELGT

Paraules de Nazario, dibuixant.

Entrega d'un obsequi als voluntaris i voluntàries de la CGL

Salutació de l'Alcalde de Barcelona.


AMENITZARÀ LA CELEBRACIÓ LA CORAL DE L'INSTITUT DE GOSPEL DE BARCELONA

Organitza:
Federació d’associacions Coordinadora Gai-Lesbiana de Catalunya


Col·laboren: Generalitat de Catalunya /Departament de Presidència. Programa per al col·lectiu gai, lesbià i transsexual. Generalitat de Catalunya /Departament de Sanitat Ajuntament de Barcelona/Drets Civils, Ajuntament de Barcelona/ Participació ciutadana, Diputació de Barcelona, Editorial Bellaterra, Ed. De Bolsillo, Ed. Laertes, Icaria Ed., 20 Minutos, El Periódico de Catalunya, Rainbow Viatges, Hotel Axel, Grupo Arena, Metro, Grupo Pases, Movie Blues "tot en catering" i revistes: Gay Barcelona, Nois, Shangay, Sales i Zero.


Jornades incloses al curs de formació de voluntariat de la Coordinadora Gai-Lesbiana, amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, Diputació de Barcelona i Ministeri de Sanitat i Consum.

Finlàndia, 45, 1er · 08014 Barcelona · Tel. 93 298 00 29 · Fax 93 298 06 18

· www.cogailes.org

* * * * *

Pere Espinosa IntermonOxfam

Wednesday, October 11, 2006 6:10:31 PM

25. Taula rodona: AMB DRET A DECIDIR. La gestió del petroli al Txad i a Bolívia

Intermón Oxfam et convida a la taula rodona:

AMB DRET A DECIDIR

La gestió del petroli al Txad i a Bolívia


Barcelona, 24 d'octubre a les 19'30h.

Auditori del CaixaForum, Centre Social i Cultural de l'Obra Social "la Caixa"

Benvinguda: Cor Tessel.la d'Amics de la Unesco

Participen:
Gilbert Maoundonodji, coord. grup Investigacions Alternatives i de Control del Projecte Petroli Txad-Camerún
Henry Guardia, responsable del seguiment de les accions de REPSOL YPF a Bolívia
Rosa Sala, membre del grup d'Extractives d'Oxfam Internacional
Francesc Mateu, Director d'Intermón Oxfam a Catalunya i Andorra

* * * * *

Marion- Xarxa de Consum Solidari

Wednesday, October 11, 2006 3:02:28 PM

26. Accions solidaritat Germinal

Si us plau, reenvieu a tothom/

Hola companys,

A Germinal hem decidit activar-nos en solidaritat amb el nostre soci Albert Ferré, que s'enfronta a una demanda de l'IRTA i la Universitat de Barcelona acusant-lo d'haver participat en la destrucció d'un experiment a l'aire lliure de blat transgènic el 2004 a l'IRTA de Gimenells.
Evidentment participarem a les activitats proposades per la plataforma transgènics fora! i anirem a Lleida el dia del judici, però a més volem contestar la denúncia de la UB (l'IRTA ja el coneixem de sobres), que defensa la investigació irresponsable sobre transgènics, evita el debat científic sobre el tema i criminalitza la lluita antitransgènica.

És per això que us demanem que ens acompanyeu a la concentració a la plaça universitat de Barcelona el dimarts 17 d'octubre a les 19h., així com a la resta de mobilitzacions de solidaritat amb l'Albert Ferré i en Josep Pàmies.


Les convocatòries són:

-_Tribunal Popular de l'agricultura transgènica a Catalunya:_ dissabte 14 d'octubre de 11:30 a 14h. al Centre Cívic Convent de St. Agustí (c/Comerç s/n; Barcelona)

Després, cap a les 14:30h., al Forat de la Vergonya (c/Metges s/n) hi haurà un dinar popular agroecològic i cap les 17h. passi de videos antitransgènics.

-_Concentració al campus d'agrònoms de la Universitat de Lleida_: dimarts 17 a les 17:30h

-_Concentració al rectorat de la Universitat de Barcelona_: dimarts 17 a les 19h a la plaça universitat
-_Esmorzar, concentració de suport i cercavila antitransgènics_: dijous 19 a les 9:30h al jutjat penal num. 2 de Lleida

* * * * *

per difondre

Wednesday, October 11, 2006 11:40:25 AM

27. Solidaridad con Bolivia: adhesión a la Campaña para el Juicio a Sánchez de Losada

Gracias por adherir y difundir masivamente!

BOLIVIA: SOLIDARIDAD CON LOS MOVIMIENTOS SOCIALES

Por un Juicio de responsabilidades a Gonzalo Sánchez de Losada

La democracia está en marcha en Bolivia. La elección de Evo Morales en Bolivia en tanto primer presidente indígena y representante de los movimientos sociales, así como las medidas tomadas tales como la nacionalización de los hidrocarburos, han generado amplias expectativas en todo el planeta. El actual proceso político boliviano es el resultado de un arduo trabajo de movilizaciones y resistencias realizado por el pueblo boliviano en los últimos años. En particular, cabe destacar las luchas populares del año 2003 (“Guerra del Gas”) que se cristalizaron en torno a la demanda de recuperación de la soberanía nacional sobre los recursos naturales. La respuesta del gobierno de Gonzalo Sánchez de Lozada consistió en una durísima represión policíaca y militar que resultó en el asesinato de 67 personas y más de 400 heridos. Entre las víctimas se encontraban niños muy pequeños, mujeres embarazadas y ancianos que fueron baleados al interior de sus propias casas.

Desde esos días hasta ahora se han llevado adelante acciones legales en contra de Gonzalo Sánchez de Lozada y sus ex Ministros, los cuales huyeron hacia los Estados Unidos donde residen hasta el día de hoy con total impunidad.

En 2005, el gobierno boliviano exhortó al gobierno de EEUU a permitir que estos sujetos fueran notificados de las denuncias que pesan sobre ellos, pero esto no fue realizado y la administración Bush sigue sin dar respuesta a esta demanda. Este paso es absolutamente necesario para agilizar el retorno de los impugnados y el inicio del Juicio de Responsabilidades. El 25 de agosto de 2006, el Canciller boliviano David Choquehuanca recibió más de 100’000 cartas al respecto y pidió a la comunidad internacional su apoyo para que se haga justicia.

Se ha lanzado desde Bolivia una Campaña de recolección de adhesiones a la carta (ver más abajo) para exigir al gobierno de los Estados Unidos la notificación formal de los impugnados que daría paso a la extradición. ¿Cómo podemos solidarizarnos con las víctimas de octubre, con los movimientos sociales y el gobierno boliviano?

Enviando su adhesión a la siguiente dirección: juiciogoni@yahoo.es

Participando en el día internacional de solidaridad con Bolivia: 17 de octubre. En Barcelona, convocamos a un acto masivo en el cual se hará también la entrega de la carta a las autoridades estadounidenses en el Consulado General de Estados Unidos (Paseo Reina Elisenda de Montcada, 23) a las 16h00.

Existen otras propuestas de acción en diferentes ciudades, en el siguiente enlace: http://juiciogoniya.free.fr/inicio/article.php3?id_article=143

CARTA

Señor George Busch

Presidente de los Estados Unidos de América

Señor,

En Septiembre y Octubre del 2003 el pueblo boliviano ha sufrido una durísima represión del Estado por reclamar al gobierno de Gonzalo Sánchez de Lozada su decisión de exportar el gas natural por puertos chilenos en condiciones absolutamente contrarias al interés nacional. Como resultado de esas acciones de represión han sido asesinadas 67 personas y han quedado más de 400 heridos.

Desde esos días hasta ahora se han llevado adelante acciones legales en contra de Gonzalo Sánchez de Lozada y sus ex Ministros; pero lamentablemente todavía no se ha podido notificar a Gonzalo Sánchez de Lozada, Carlos Sánchez Berzain y Jorge Berindoague porque se encuentran viviendo en los Estados Unidos.

El año pasado el gobierno boliviano remitió a su gobierno un exhorto suplicatorio para que las personas que mencionamos puedan ser notificadas por las autoridades norteamericanas en su país. Conocemos que su gobierno el 22 de Junio del año pasado ha comunicado oficialmente mediante su Departamento de Estado que recibió el pedido de notificación del gobierno boliviano. Lamentablemente hasta ahora un año después no notificó a nadie, no se observó la solicitud, ni tampoco se comunicó la negativa a dar curso al exhorto suplicatorio.

Nos llama la atención que en un país donde se dice respetar la ley, a la fecha no se haya cumplido con la notificación formal a los tres ciudadanos bolivianos residentes en los Estados Unidos. Nosotros nos solidarizamos con el pueblo boliviano, por que estamos seguros que todos somos iguales ante la ley, que si alguien comete un delito va a ser procesado, juzgado y sentenciado sin importar su condición económica ni extracción social.

Entre las victimas se encontraba Allex Llusco Mollericona tenía solo cinco años de edad cuando fue asesinado, Marlene Nancy Rojas tenía ocho, Teodocia Morales Mamani era madre de siete hijos y se encontraba gestando su octavo hijo. En septiembre y octubre fueron demasiadas personas inocentes asesinadas y todas estas muertes, todas las heridas que se ocasionaron no pueden quedar en la impunidad, sin que se castigue a los responsables.

Señor Presidente, se menciona que su país es un modelo de democracia, y la democracia no se puede entender sin el respeto a los derechos humanos. Por eso en solidaridad con nuestros hermanos bolivianos pero seguros de contar con la ley como principal argumento, le pedimos como representante del gobierno de los Estados Unidos de América que: SE NOTIFIQUE A GONZALO SÁNCHEZ DE LOZADA, CARLOS SÁNCHEZ BERZAIN Y JORGE BERINDOAGUE, con las denuncias que pesan sobre ellos de acuerdo con el exhorto suplicatorio remitido por el gobierno de Bolivia.

Atentamente,

* * * * *

antonia molina

martes, 3 de octubre, 2006 20:17:43

articulo contra-infos

28. POLÍTICS I POLICIA LA MATEIXA PORQUERIA

El dia 26 de setembre del 2006, va ser desallotjat el Centre Social Okupat i Autogestionat La Krispa. A les 6 de la matinada, la polizia nazional entrava per sorpresa al centre social i acabava amb 6 anys de lluita popular, després d'un procès judicial pla de irregulitats, on no han faltat les més brutes estratègies, com el xantatge i l'amenaça per part del matons contractats per la propietat, la constructora Gadipro SL, l'arbitrarietat i la prepotència judicial per part de la jutge Yolanda Rios i fins i tot la indefensió de les encausades per la negligència i passivitat del seu advocat.
El desallotjament va ser tot el pacífic que pot ser que 12 furgons d'antidisturbis i gran quantitat de secretes de la brigada d'informació prenguin el barri durant tot el dia intimidant i acosant a la gent que hi viu en ell.

A les 8 de la tarde del mateix dia, hi habia convocada una manifestació de protesta contra el desallotjament, que va concentrar unes 250 persones que volien mostrar la seva solidaritat amb el centre social. Va transcorrer pels carrers del barri sense cap tipus d'incident i quan passava per la Rubio i Ors a l'alçada de la seu de l'associació de veïns del Casc Àntic, els antidisturbis de la nazional van fer el que habien vingut a fer, van carregar brutal i indiscriminadament contra les manifestants, entre les que hi havia nens i nenes, amb el resultat de desenes de ferits i contosionats. Un cop més els mercenaris uniformats van apallissar salvatgement i per la cara, a gent que exercia el seu dret a manifestar-se i protestar front l'eliminació física d'un espai popular, lliure i autogestionat.

Nosaltres un cop més, diem prou: prou de brutalitat policial, prou de soportar violència que generen uns polítics corruptes amb les seves polítiques en benefici de les màfies inmobiliaries, les constructores i la banca; i prou de poportar les decisions de jutges venuts al poder del diner.

Perquè estem fartes de patir la violència del sistema dia a dia essent explotats en treballs de merda, de no poder accedir a una vivenda de preus abussius i de que ens enganyin cada dia amb la carestia de la vida.

Perquè qui sembra la misèria recull la ràbia

* * * * *

...seguim treballant per a la divulgació del Llenguatge V I S U A L

*

Per la cultura!

* * *

Actuem en directe...

* * * * *

aturem la corrupció!

_ ___ ___ ___ ___ ___ __

S O C I E T A T * O B E R T A * 1 0 1

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Subscriure's a Comentaris del missatge [Atom]<< Pàgina d'inici